Yenişehir’de köy kooperatiflerini bir araya getirdi… Biberin başkentinde yüzler gülüyor

YENiSEHiR BELEDiYE BASKANI DAVUT AYDIN VE BiBER TARIMSAL URETiM KOOPERATiFLERi
YENiSEHiR BELEDiYE BASKANI DAVUT AYDIN VE BiBER TARIMSAL URETiM KOOPERATiFLERi

Dinlerken… “Tarımsal kalkınma için üretici kooperatifleri şart” dedikçe, “Üretici ve alıcı mağdur olmasın, tüketici ezilmesin” dedikçe “İnsanımız iş bulsun” dedikçe, “Aş ile işi buluşturmak hedefimiz” dedikçe şunu düşündük:
Açıkçası…
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’ın 2019’da MHP Adayı olarak seçildiğini bilmesek komünist başkan dinlediğimizi sanacağız. Aklımızdan geçeni söyleyince kendisi de uzun uzun güldü.
Sonra da şunu söyledi:
“Türkiye’nin biber üretimi büyük oranda Yenişehir’den karşılandığı için biberin başkenti gibiyiz. Fakat biber üreticisini mağdur eden bir sistem vardı. Ona müdahale ettik.”
O müdahaleyi anlattı:
“BEBKA ile birlikte, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri İşbirliğinde Kooperatiflerin Pazarlama Kapasitesini Geliştirme Projesi hazırladık. Proje, üretici ve tüketicinin refahını arttırıp aracı sayısını azaltmayı ve kayıt dışı ticareti önleyebilmeyi hedefliyor.”
Bu noktada…
“Amaca ulaşmak için tarımsal kalkınma kooperatiflerini pazarlama sisteminin içinde etkili birer aktör haline getirmek istiyoruz” dedi ve şunu açıkladı:
“Yenişehir’de 34 köyün tarımsal kalkınma kooperatifi var. İlk etapta Çayırlı, Köprühisar, Çelebi, Hayriye, İncirli kooperatiflerimizle pilot bir sistem kurduk.”
Sistemin işleyişi hakkında bilgi verdi:
“İlçemizde üretilen biberi aracılar tarladan 2 liraya alıyorlar, 6 liraya marketlere satıyorlar. Biz kooperatifler kanalıyla üreticiden 4 liraya aldığımız biberi paketleyip 5 liraya marketlere veriyoruz.”
Dikkat çektiği şu:
“Kâr amacımız olmadığı için üretici de, alıcı da, tüketici de memnun. Paketlemede çalışan kadınlarımız da istihdam için memnun. Kooperatif sayesinde herkes memnun.”
Şunu da ekledi:
“Kooperatiflerin kurumsal ve ekonomik yapısını güçlendirip üyelerine destek sağlayacak düzeye ulaşmaları için yerel yönetim olarak destek veriyoruz.”