Mübadil köyü Dereköy’ün kadın gerçekliği değişimi… Köye kadın eli değdi

TURK KADINLAR BiRLiGi BURSA SUBESi BASKANI TiJEN SOZERi
TURK KADINLAR BiRLiGi BURSA SUBESi BASKANI TiJEN SOZERi

Yanından… Nilüfer’e dökülen dere akıp gidiyor. 1530 yılı tahrir defterlerinde 24 haneli Rum köyü olarak kayıtlı. Mudanya’ya 12 kilometre uzaklıkta olan Dereköy’de yaşamı 1924’teki mübadele değiştirdi.
Köydeki Rumlar anlaşmayla Yunanistan’a göç ederken, oradan gelen Türkler de diğer köylerle birlikte Dereköy’e yerleştirildi.
Rumlardan kalma kilisesi ile tarihini yansıtan, Dereköy şu sıralar başka bir büyük değişim yaşıyor.
Sohbetimizde…
O değişimin nasıl olduğunu Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri’ye sorduğumuzda şunu anlattı:
“Kırsalın kalkınması kadınla başlıyor. Kadınların gelişimine katkı sağlayacak Köy Kalkındırma Projesi için harekete geçince, Mudanya’nın tarihi köylerinden olan Dereköy için proje yapmaya karar verdik.”
Şunu vurguladı:
“Dereköy bir mübadil köyü. Bugün harabe olsa da tarihi kilisesi turizm için bir potansiyel. Tarımsal üretim üst düzeyde. Üstelik bu üretimin yükü de kadınların omzunda.”
Ardından…
“Köydeki genç kızlarla oturup bir beyin fırtınası yaptık” dedi ve şöyle devam etti:
“Köydeki genç kızlarla toplantımızda ‘Bizden ne istiyorsunuz?’ diye sorduk. Karşılığında ‘Eğitim istiyoruz’ cevabını aldık.”
Şunu açıkladı:
“TKB olarak Dereköy’de sağlıktan çevreye 16 alanda eğitim çalışması düzenliyoruz. Aslında değişimin başlangıcı eğitim oldu.”
Sonra da…
Köyde kendini hissettiren fiziksel değişime değindi:
“Dereköy Muhtarı Nedim Oruç binasının 4 odasını verdi. Burasını düzenleyip tadilatını yaptık ve Kadın-Genç Kültür Merkezi olarak kullanmaya başladık.”
Yaptıkları işbirliğiyle ilgili şunları aktardı:
“Dereköy’deki çalışmaları Mudanya Belediyesi ve Mudanya Kent Konseyi ile birlikte yürütüyoruz. Köye kır bahçesi, çocuk oyun parkı ve Atatürk büstü kazandırdık. Köyden geçen derenin ıslahını da BUSKİ yaptı.”
Sonucu şöyle özetlemek mümkün:
Kadın gerçekliği.