74 ülkeden 450 öğrencisiyle Türkiye’de tek… Birleşmiş Milletler gibi okul

ULUSLARARASI MURAD HUDAVENDiGAR ANADOLU iMAM HATiP LiSESiNDE UALKEDEN OGRENCi MUSTAFA DUNDAR
ULUSLARARASI MURAD HUDAVENDiGAR ANADOLU iMAM HATiP LiSESiNDE UALKEDEN OGRENCi MUSTAFA DUNDAR

Binası… Mimarisi ve görünümüyle ilgi çekmeyecek gibi değil. Selçuklu mimarisindeki Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi binasını Osmangazi Belediyesi kente armağan etti.
Geçenlerde…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la sohbet ederken, dünyanın dört bir yanından öğrencileriyle bu okulu merak ettiğimizi söylemiştik.
Bu nedenle…
Dündar’ın organizasyonuyla sabah UMHAIHL’de buluştuk, Okul Müdürü Mehmet Türkmen’in rehberliğinde binayı, atölyeleri, laboratuvarları gezdik.
Açıkçası…
Din dersleriyle teknolojiyi, laboratuvarları, meslek atölyelerini buluşturan en özel eğitim modelinden çok etkilendik.
Çünkü…
İmam Hatip müfredatı yanında mühendislik, teknik ve sosyal bölümleriyle adeta Fen Lisesi-Teknik Meslek Lisesi bileşiminde eğitim yapıyor.
Bölümleri…
Müdür Türkmen’den dinlerken ilgimiz daha da arttı:
“Okulumuzdaki ana bölümlerde yazılım algılama, patent ofisi, biomarker, kimyasal, siber güvenlik, kriptoloji, prototipleme bölümleriyle ahşap ve mekanik atölyelerimiz ve kimya laboratuvarlarımız var.”
Şunu da gururla vurguladı:
“Böyle bir model Türkiye’de yok, onun için tek okuluz. Öğrencilerimize mesleki bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri erken bilgiler veriyoruz.”
Bu noktada…
Okulun uluslararası özelliğine de açıklık getirdi:
“Türkiye dahil 74 ülkeden 450 öğrencimiz var. Amerika kıtasında Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Uruguay, Avrupa’da İspanya’dan başlamak üzere pek çok ülke, Asya’da Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan dahil Doğu Timor’a kadar uzanan bölgede Avustralya, Yeni Zelanda’dan, Afrika’nın da hemen her ülkesinden öğrenci burada Türkçe eğitim alıyor.”
Ardından…
Türkiye’den merkezi sınavla 60 öğrenci ve hafızlık belgesi almış 30 önilahiyat öğrencisi aldıklarını söyledi.
Bir de haber verdi:
“Yeni Zelanda, Nepal, Hindistanlı öğrencilerden oluşan kriket takımımız var. Çocuklar geçenlerde Türkiye Kriket Federasyonu takımını yendiler.”