Üçüncü doz aşı olmayanlarda vakalar artıyor… Tehlikenin farkında mısınız?

iKi DOZ ASI OLUP UCUNCUYU OLMAYANLAR ARASINDA VAKALAR ARTIYOR
iKi DOZ ASI OLUP UCUNCUYU OLMAYANLAR ARASINDA VAKALAR ARTIYOR

Gördüğümüz şu… Televizyonlarda, internet haber sitelerinde, sosyal medyada, ya da dost sohbetlerinde aşı üzerine yapılan tartışmalar farklı bir noktaya geldi.
Daha önce yazdık:
Aşı olup olmamak elbette kişinin tercihi. Fakat içinde bulunduğumuz süreç, koronavirüsle mücadelede tek etkili silahın aşı olduğunu gösteriyor.
O bakımdan…
Herkesin tercih ve zorunluluk arasında kararını bir an önce vermesi gerekiyor.
Çünkü…
Mutasyonlarla sürekli değişim gösteren ve karşılaştığı koşullara göre kendini yenileyen virüsle mücadelede ıskalanmaması gereken kritik bir noktadayız.
Nitekim…
Önümüzdeki veriler ne kadar kritik bir noktada olduğumuzu gösteriyor.
Tablo şu:
Virüsle mücadelenin başladığı ilk zamanlar tek seçenek Sinovac aşısıydı. Bu aşının elbette koruyucu etkisi var, ama sonradan temin edilen BioNTech aşısının daha etkili olduğu görüldü.
İşte…
İlk iki aşısını Sinovac olup üçüncü aşı olarak BioNTech yaptırmayanlarda son günlerde korona vakalarının arttığı gözleniyor. Uyarı da net:
“Sinovac aşısının etkisi 3 aydan sonra azalmaya başlıyor. Onun için ilk iki doz Sinovac aşısı olanların 3 ay geçirmeden üçüncü dozda BioNTech aşı olmalarında yarar var.”
Bir nokta daha var:
“Benzer durum BioNTech için aşı süreleri olarak da geçerli. Örneğin ilk dozu BioNTech aşısı olmuş, fakat 2-3 ay ara vermiş. Bu süreden sonra yapılan ikinci dozun da etkisi azalıyor.”
Bu uyarının…
Bir de sahaya, yani hastanelere yansıması var ki tablo iç açıcı değil:
“Bursa’da ikinci ve üçüncü dalga vakalar sırasında hastanelerde açılan ilave yoğun bakımlar kapatıldı, ama şu an yoğun bakımlar Covid hastalarıyla dolu.”
En kritik olan da şu:
“Hastanelere yatan ve yoğun bakımlarda tedavi olan Covid hastalarının üçte birini 2 doz aşısını olup 3’ncüyü olmayan ve 3 aydan fazla ara verenler oluşturuyor.”
Durum bu. Tehlikenin farkında mısınız?