İl Göç İdaresi Müdürü açıkladı: Bursa yeni göçlere kapatıldı, Suriyeliler raporu çok çarpıcı

RECEP BATU iL GOC iDARESi MUDURU
RECEP BATU iL GOC iDARESi MUDURU

Büyük göçler alan bir kentte yaşıyoruz… Mübadele Göçmenleri geldi, eski Yugoslavya ülkelerinden göçün adresi oldu. 1950 ve 1989’da Bulgaristan’dan iki büyük göç dalgası yaşadı.
Hele…
1989 göçünde 1 gecede 300 bin kişi geldi. Normalde bir kentin taşıyamaması gerekir, ama gelenlerin çalacak kapıları olduğu için sıkıntı çıkmadı.
Yine…
Anadolu’nun tüm illerinden göç aldı. Göçün psikolojisi gereği bir arada yaşama isteğiyle aynı mahalle ve bölgelere yoğunlaşan Suriyeli göçmenler gettolaşma eleştirisi alıyorlar, ama geldikleri il ya da bölge adıyla oluşan mahalleler var.
Bütün bunları…
Olay Medya’yı ziyaret eden İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu ile sohbetimizde dile getirdik. O da göçün sosyolojisine dikkat çekti:
“Dünyada en fazla göç veren coğrafyada yaşıyoruz ve insanlık tarihinin en fazla göç olan dönemindeyiz.”
Soru üzerine…
Bursa’da geçici koruma kaydı olan 181 bin Suriyeli göçmen olduğunu, dil sorununu aşmak için okullaşmalarını istediklerini söyledi.
Bu noktada…
Eğitim oranının lisede düştüğünü, çünkü Suriyeli ailelerin çocuklarını alıp çırak olarak çalışmaya verdiklerini ifade etti.
Karıştıkları organize suç oranının az olduğunu, “kendi aralarındaki suçlar ve açıktan hırsızlık” görüldüğünü söyleyip sosyolojik yaklaştı:
“Göçle gelen, yerleşik düzene geçene kadar suç işlemez. Bunu sonrasında da önlemenin tek yolu eğitim. Çocukların iş dünyasına girmesi de suçtan uzak tutuyor.”
Ardından…
İş bulma potansiyeli nedeniyle Bursa’nın cazibesi yüksek olduğu için Ankara ve İzmir’den fazla göçmen aldığını vurguladı.
Bursa’da yaşayan 13 bin Suriyeli’nin bayramda gitmek için başvurduğunu söylerken, şunu vurguladı:
“Bu gidişleri Bodrum tatili gibi görmemek lazım. Aileleri olanlar var, mezar ziyaretine gidenler var.”
Sonra da…
Evliya Çelebi’nin ünlü sözüne atıf yapıp “Velhasıl Bursa göçten ibarettir” dedi ve şunu açıkladı:
“Bursa yeni göçlere tümüyle kapatıldı.”