Dağ yöresinin gelişimi için bu 6 yol önemli… Ulaşım olmadan gelişme de olmaz

M TOZUN BINGOL
M TOZUN BINGOL

Bilinen gerçek… Bölgesel gelişmişlik için önce ulaşım gerekiyor. Gerçekten de, bir bölgenin, yörenin gelişebilmesi için yol çok önemli.
Ne yazık ki…
Bursa’nın 4 ilçesinin yer aldığı dağ yöresi bu eksiği yaşıyor. Bursa’nın Güneydoğusu’ndaki bu bölge, yol olarak ülkenin Güneydoğusu’nun gerisinde.
İşte…
Dağ yöresinin yol sorununu, eski Karayolcu olan, yörede de görev yapan Yol ve Ulaşım Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’le konuştuk.
Sözü hiç uzatmadan şunu söyledi:
“4 dağ ilçemizin pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Geç bile kalındı. Doğu ve Güneydoğu’dan daha mahrumiyet çeken yerler var o bölgede.”
Gözlemi şu:
“Dağ ilçelerimizin karayolu ulaşımı tek merkezli olmaktan çıkarılmalı, alternatiflerle konforlu karayolu ulaşım seçenekleri artırılmalı. Böylece daha hızlı gelişmesi ve göç vermesi önlenmeli.”
Düşüncesi şu:
“Bütünşehir yasası gereği, Büyükşehir yol ağında bulunan yollar rehabilite edilip konforu artırılmalı, trafik güvenliği için risk noktaları standartlara uygun hale getirilmeli, ya da Karayolları yol ağına dahil edilip, yeniden projelendirilmeli. Böylece merkezi bütçeden daha fazla pay alabilir.”
6 yol için önerilerini sıraladı:
Bir…
“Keles Kocayayla ve Çayyaka-İsaören köylerinden İnegöl Ahmet Türkel Çevre Yolu’na, oradan İnegöl- Bozüyük devlet yoluna çıkış sağlanmalı.”
İki…
“Keles-Tunçbilek-Tavşanlı yolu rehabilite edilip standardı yükseltilmeli.”
Üç…
“Keles’le Orhaneli’yi birleştiren Göynükbelen ya da Belenören yolunun standartları artırılıp seçenek haline getirilmeli.”
Dört…
“Büyükorhan’ın Görecik Yaylası’ndan Mazlumlar Köyü’ne, oradan da Balıkesir Dursunbey’e ulaşımı sağlanmalı. Büyükorhan Karayolları yol ağının sonu olmaktan çıkarılıp 2 uçtan Karayolları yol ağına alınmalı.”
Beş…
“Büyükorhan yolu Devecikonağı’ndan Mustafakemalpaşa’ya bağlanmalı.”
Altı…
“Harmancık-Keles yolu, yeniden projelendirilmeli.”