Pandemide ölümüne çalıştık… İlk kadın sendika başkanı, metal işçisinin sesi oldu

TURK METAL BURSA SUBE BASKANI SELDA TEKMAN
TURK METAL BURSA SUBE BASKANI SELDA TEKMAN

Karar… 14 Nisan’da açıklandığında herkes şaşırmıştı. Çünkü, ilk kez bir kadın şube başkanı atanıyordu. Hem de, en ağır iş kolu olan metal sektöründe bunun olması daha da dikkat çekiciydi.
İşte…
Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak aldığı sendikacılık açısından radikal  kararla, yeni oluşturulan Türk Metal Bursa Şubesi Başkanlığı görevine Selda Tekman’ı atadı.
Böylece…
1988’de Mudanya Siemens’te tezgah başında metal bükerek başladığı çalışma yaşamında iş yeri temsilciliği, baştemsilcilik gibi görevlerin ardından şube yönetimine giren ve 2015’te Türk Metal Bursa Kadın Kolları Başkanı olarak işçi kadınların sosyal etkinliklerine imza atan Selda Tekman ilk kadın sendika başkanı olarak tarihe geçti.
Bugün için…
Türkiye’nin en büyük işçi sendikasının, 60 bine yakın üyesiyle en güçlü olduğu kent Bursa’da kadın şube başkanı olmak hiç de kolay değil, ama Tekman çözümcü bakış açısı ve gülen yüzüyle sendikacılık yürüyüşünü sürdürüyor.
Nitekim…
Ziyaretine gittiğimizde, işçi kenti Bursa’da 8 şubesi bulunan Türk Metal ile MESS arasında yaklaşmakta olan toplu iş sözleşmesi üzerine sohbet ettik.
Kararlı bir şekilde şunu söyledi:
“Hatırlayın… Pandemi yasaklarında okullar, çarşılar, AVM’ler, lokantalar kapandı, insanlar evlerinden çıkamadı. Hayatın durdu. Biz emekçiler o günlerde işimizin başındaydık. Fedakârca çalışıp ülkemiz için sanayi üretimini devam ettirdik.”
Şunu vurguladı:
“Pandemi döneminde ölümüne çalıştık.”
Sonra da şu mesajı verdi:
“Türk Metal olarak önceliğimiz çalışanların haklarını korumak, üyelerimiz için sosyal destek sağlamak. Şimdi önümüzde eylül ayında MESS’le toplu iş sözleşmemiz var. İşçinin yaptığı fedakârlığın karşılığını toplu sözleşmede alacağız.”
Şunu ekledi:
“4 ay önce kurulmuş bir şube olarak henüz çok yeniyiz, fakat fabrikalarda yetki çalışmalarımız çok hızlı ilerliyor.”