Kentsel dönüşüm devrim gibi kararla altyapı için fırsata dönüşüyor: Mevlana’da galeri sistemi olacak

MEVLANA KENTSEL DONUSUM PROJESI ALANI
MEVLANA KENTSEL DONUSUM PROJESI ALANI

Kararı… Kısa adıyla AYKOME olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi birimi Altyapı Koordinasyon Merkezi aldı:
“…Yıldırım Belediyesi tarafından yapılan Mevlana kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeni açılacak olan imar yoluna galeri sistemi yapılması konusunda Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü’nün belirleyeceği tarihte ilgili belediyeler ve altyapı kurumları ile beraber alt komisyon kurularak karar verilmiştir.”
Bize göre…
Bursa’nın altyapı anlayışını değiştirecek olan altyapıda devrim niteliğindeki kararı okurken çok umutlandık.
Plansızlık sonucu kaçak yapılarla kendiliğinden oluşmuş mahallelerin kenti Bursa’nın modern kente dönüşmesi yolunda atılan çok önemli adım olduğunu düşündük.
Çünkü…
Ana yollar dahil, mahallelerdeki tüm cadde ve sokaklarda altyapı kurumlarının kendi şebekelerini oluşturmalarından kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor. Su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz, telefon, internet için ayrı şebekeler yapılıyor.
Her şebeke çalışmasında yollar kazılıyor. O şebekeler arıza yaptığında yollar yine kazılıyor.
Hatta…
Birkaç gün önce asfaltlanan yolun başka bir altyapı çalışması için kazıldığı sık sık görülüyor.
İşte…
Yıldırım Belediyesi’nin başladığı Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’nde tüm altyapının tünel sistemi de diyebileceğimiz galeride toplanması, altyapı kazıları ve yol açtığı sıkıntıların ortadan kalkması demek.
Aslında…
Sistem Bursa’ya çok yabancı değil ve geçmişte iki bölgede uygulandı.
İlkinde…
1983 yılında, rahmetli Ekrem Barışık’ın Bursa Belediye Başkanı olduğu dönemde yapılan Ertuğrulgazi’deki Emirkoop Sitesi altyapısında galeri sistemi var. O projenin danışmanı, sonradan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Murat Karayalçın’dı.
İkincisi de…
Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu altyapısı tümüyle galeri sistemi olarak inşa edildi. Kampustaki tünellerde araç bile dolaşabiliyor.