Şehir Hastanesi metro inşaatı nereden başlamalı? İhale yenilendi, ‘mevsim tartışması’ çıktı

SEHIR HASTANESI METROSU TEMEL ATMA TORENI NISAN
SEHIR HASTANESI METROSU TEMEL ATMA TORENI NISAN

Kulağımız Ankara’da… Mahkemenin iptaliyle 5 Mayıs’ta yeniden yapılan Bursaray’ın Emek’ten Şehir Hastanesi’ne uzatılması ihalesinin akıbetini merak ediyoruz.
Gerçi…
5 Mayıs’taki ihalenin sonucunu bu sayfalarda 10 Mayıs’ta duyurabilmiştik, ama Ankara daha ketum davrandığı için onaylandı mı, itiraz mı var, yargı yolu mu açıldı bilemiyoruz.
Bildiğimiz…
27 Ekim’deki ihaleden sonra 2 Nisan’da temeli atılan Şehir Hastanesi Metrosu projesi, temel atıldıktan 5 gün sonra Yargıtay kararıyla iptal edildi. 5 Mayıs’taki ihaleyi Taşyapı-Söğüt İnşaat ortaklığı yeniden kazanırken, 27 Ekim’de 42 ay olan iş bitimi 700 güne indi, ihale bedeli 1 milyar 607 milyon 824 bin liradan 1 milyar 950 milyon 628 bin 508 liraya çıktı.
İşte…
Bu ihaleye ilişkin haber beklenirken, yeni tartışma başladı:
“İhale kesinleşirse inşaat nereden başlayacak?”
Anımsatılan şu:
“2 Nisan’da temel atılırken tünel inşaatlarının Mudanya Yolu’nda Bursaray’ın son istasyonu Emek’ten başlaması planlanmıştı. İnşaat  çalışması yolu etkileyeceği için arka sokaklardan güzergah hazırlanmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın girişimiyle de Geçit Ahmet Yesevi İstasyonu 500 metre ileri kaydırılmış, ana yolu kapatmadan Mudanya Yolu ulaşımının sağlanması hedeflenmişti.”
Üzerine durdukları şu:
“Mudanya Yolu trafiği zaten yoğun. Yaz döneminde daha da yoğunlaşıyor. Temel atıldığında inşaat başlasaydı, pandemi sürecinde bir aşamaya gelir, yaza kadar da sürücüler yeni düzene alışırdı.”
Şöyle düşünüyorlar
“İnşaat planlanan zamanda başlayamadı, yaz dönemiyle birlikte Mudanya Yolu trafiği arttı. Şimdi aynı noktadan başlamak büyük sıkıntı olur.”
Önerileri şu:
“Metro inşaatı Mudanya Yolu’ndan değil Şehir Hastanesi’nden başlamalı. Yaz yoğunluğu geçtikten sonra Emek-Geçit’ten de çalışma yapılabilir.”
Biz de hak verdik. Bu öneri daha makul çözüm.