Bu derneğin işi fedakârlık… Enkaz kaldırıp arama yapmak için Türkiye’de gitmedikleri bölge kalmadı

MAG BURSA BASKANI YUSUF YUMRU VE BASKAN YARDIMCISI YUSUF AYGUL
MAG BURSA BASKANI YUSUF YUMRU VE BASKAN YARDIMCISI YUSUF AYGUL

Açıkçası… Türkiye’nin herhangi bir yerinde deprem, sel, çığ, heyelan gibi afet yaşandığında, AFAD’ın çağrısıyla hemen kalkıp gidiyorlar.
Cansiperane şekilde…
Afet neredeyse canlı kurtarmak için enkaz altına girip arama yapıyorlar, enkaz kaldırma çalışmalarına katılıyorlar.
Kısa adıyla MAG Bursa bu alanda 30’a yakın sivil toplum örgütü arasında eğitimi en ciddi veren, akreditasyon kurallarına uyan birkaç dernekten biri.
Nitekim…
Deprem riski nedeniyle Gemlik merkezli kurulan, Gemlik-Orhangazi bölgesinde eğitim vermedik okul bırakmayan Mahalle Afet Gönüllüleri Bursa İl Derneği Başkanı Yusuf Yumru ve Başkan Yardımcısı Yusuf Aygül ziyarete geldiklerinde, kurtarma anılarını zaman zaman hüzünlenip dinledik.
Yumru anlatırken, “İnsanların anne-babalarına sarılamadığı pandemide biz İzmir ve Elazığ depremleriyle Giresun’daki selde cesetlere sarıldık” dedi.
Yine…
Soma maden kazası sonrası “maden şehitlerinin çocuklarına babalarından hediye gelmiş gibi” her mezarın başına oyuncak bırakmalarını unutamıyor.
Depremde, selde, her türlü afette Bursa’dan kalkıp giden ilk ekipler arasındaki MAG Bursa Başkanı Yusuf Yumru, çalışma yöntemlerini şöyle açıkladı:
“Afet öncesi eğitimiyle bilinçlendirme yapıyoruz. Afetlerde müdahale ediyoruz. Afet sonrası da bölgeden ayrılmayıp rehabilitasyon yapıyoruz.”
2009’da kurulan MAG Bursa verdiği akredite eğitimle 370 bilinçli gönüllü yetiştirmiş. Bünyesinde yer aldıkları MAG Vakfı’nın fesih kararı sonrası Bursa, Yalova, İstanbul, Kocaeli, İzmir il dernekleri olarak federasyon için görüşmelere başlamışlar.
Şunu da ekledi:
“Türkiye’de sivil afet dernekleri arasında en tecrübeli ve teçhizatı en iyi derneğiz.”
Aslında…
Yusuf Yumru ile tanışıklığımız siyaset yaptığı yıllardan, ama gönüllü olduğu afet kurtarma çalışmalarıyla Bursa için yaptıklarıyla gurur duyduk.
Ne mutlu onlara.