Bakanlık geç kaldı… Deniz salyası denizin içini de, sahilleri de öldürüyor

DENiZ SALYASI MARMARA DENiZi OLUYOR
DENiZ SALYASI MARMARA DENiZi OLUYOR

En baştan söyleyelim… Sahilleri kaplayan, denizin içindeki yaşamsal dengeleri bozup canlıları öldüren deniz salyası için bakanlık çok geç kaldı.
Hem de…
Bir değil, iki bakanlık konunun önemini kavrayamadı, harekete geçemedi.
Önce, denizi ve çevreyi koruma sorumluluğu taşıyan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı göremedi ve felakete gidişi engellemek için bir şey yapmadı.
Yine, denizdeki yaşamı koruma sorumluluğu olan Tarım ve Orman Bakanlığı da gözümüzün önünde denizin ölmesine seyirci kaldı.
Oysa…
İlk işaret mart ayı sonunda geldi ve Gemlik Körfezi sahillerini deniz salyası, müsilaj ya da plankton olarak tanımlanan beyaz köpükler kapladı. Mayıs ayı başında bu kez sarı renkli ve çamurumsu tabaka ortaya çıktı.
Ne var ki…
Yerel medya denizin durumunu ve vatandaş kaygısını gündeme taşıyıp uyarıcı olmaya çalışsa da, ilgili olması gerekenler pek ilgilenmedi. Hatta, “ekolojik hadise, kendiliğinden sonlanır” açıklaması yapıldı.
Fakat…
Sonlanmadığı gibi; Gemlik, Mudanya ve Karacabey üzerinden Bandırma sahillerine ulaşan deniz salyası, bir yandan da İstanbul’un Anadolu yakası sahillerini kaplayınca bilim adamları uyarı dozunu arttırdı.
İstanbul gördüğü için de konu daha fazla gündemde yer buldu.
Bu süreçte…
Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere sahillerdeki belediyeler iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalıştılarsa da, sorunu çözmeye belediyelerin teknik ekip ve araçları da, yapıları da uygun değil.
Onun için…
Sorumluluğu belediyeleri yüklemek haksızlık olur. Çünkü, sahil düzenlemesi belediye görevi olsa da, deniz yaşamı tartışmasız Ankara’nın görevi.
Ama…
Ankara, özellikle de Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları uzaktan izlemeye devam ediyorlar. Denizin içini de, sahilleri de öldüren deniz salyası için çok geç kaldılar.
Maalesef…
Marmara Denizi’nin gözümüzün önünde ölümünü izliyoruz.