Ormanı tanımak isteyenler için kentin orta yerinde çok özel ‘eğitim ve tanıtım’ tesisi

ORMAN BOLGE MUDURLUGU EGiTiM VE TARNITIM MERKEZi
ORMAN BOLGE MUDURLUGU EGiTiM VE TARNITIM MERKEZi

İlkokul yıllarımızdı… Her yıl mutlaka, Çekirge Caddesi üzerindeki Orman Müzesi’ni ziyarete sınıf gezisi olarak götürülürdük.
O yıllarda…
Bir bölümü Orman Bölge Müdürlüğü olarak kullanılan tarihi ahşap yapıda ormana dair bilgiler öğrenir, sergilenen görsellerden ormanı tanımaya çalışır, geziye rehberlik eden görevlileri can kulağıyla dinlerdik.
Sonrasında…
Gazeteci olarak da Çekirge Caddesi üzerindeki binaya çok gittik. Her gittiğimizde de Orman Müzesi’ni gezmekten büyük keyif aldık.
Ne var ki…
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü kendisine çok yakışan bu tarihi konaktan İstanbul Caddesi üzerinde yapılan modern binaya geçince müzeden de ayağımız kesildi.
Bilmiyoruz, okullar hâlâ gezi düzenliyorlar mı, ama gördüğümüz şu:
Bizim çocukluğumuz bahçeli evlerde geçmişti. Her mahallenin dutluğu vardı, köşe başlarında çınarlar yükselirdi. Şimdiki çocukların büyük bölümü bahçeli ev kavramını bilmiyorlar. Bahçeyi, toprağı, bitkileri, meyveyi, sebzeyi ne yazık ki televizyonda izliyorlar.
Pek çoğu hiç orman görmeden büyüyorlar.
İşte…
Bugünün talihsiz çocukları başta olmak üzere, ormanı tanımak ve orman yaşamını öğrenmek isteyenler için çok özel bir tesis yapılıyor.
İstanbul Caddesi üzerinde yer alan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası bahçesinin bir bölümü Ormancılık ve Tanıtım Merkezi olarak düzenlendi.
Bu amaçla…
Bahçenin köşesine, mimarisiyle tam bir orman köşkü inşa edildi.
Ahşap mimarinin en güzel örneğinin sergilendiği iki katlı orman köşkünün giriş katı hemen hemen tamamlandı. Ancak ikinci katında düzenleme çalışmaları devam ediyor. Tesisin çevre düzenlemesinde de yapılacak az bir iş kaldı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün desteklediği proje, kentin ortasında ormanı ve orman yaşamını anlatan farklı bir merkez olarak hizmet verecek.
Aynı zamanda, örnek bir eğitim tesisi olarak da Bursa’ya hizmet verecek.