Ferhat Hoca yorumladı: İsrail’in saldırılarıyla Doğu Akdeniz arasında bağ olabilir mi?

PROF DR FERHAT PiRiNCCi
PROF DR FERHAT PiRiNCCi

Geçen yıl bu zamanlar… Gündemde Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarımızı korumak için Türkiye’nin verdiği mücadele vardı.
Ama…
Mavi Vatan’da Libya deniz sınırı anlaşmasıyla Türkiye’yi adeta Antalya Körfezi’ne sıkıştırıp etkisiz hale getirecek uluslararası plan bozuldu.
Bu yıl…
Dengelerin değişip diplomatik ilişkilerin yeniden kurulduğu bir süreç yaşanıyor. Mısır’la görüşmeler, Suudi Arabistan’la ilişkiler yeniden başladı.
İşte…
Tam da bu süreçte, Kadir Gecesi durup dururken İsrail’in Kudüs’e , özellikle de Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya saldırısıyla gündem değişti.
Acaba…
İsrail saldırısıyla, Doğu Akdeniz büyük fotoğrafı arasında bir bağ var mı?
Soruyu…
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi ve kısa adı SETA olan Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda Güvenlik Çalışmaları Direktörlüğü Kıdemli Araştırmacısı göreviyle bir ayağı Ankara’da olan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’ye sorduk.
Farklı bir pencere açtı:
“Türkiye olarak bizim Filistin’e hassasiyetimiz başından beri var. Üstelik, bölge ülkeleri içinde Filistin’e çıkar perspektifinden en az bakan Türkiye.”
Şunun altını çizdi:
“Birçok devlet, çıkar hesapları ve stratejik planları çerçevesinde İsrail’in gerçekleştirdiği vahşetlere, saldırgan politikalara göz yumuyor, sessiz kalıyor, ya da düşük tonlu tepki verme politikası izliyor. Türkiye ise başından beri siyasi olarak İsrail’in Filistin üzerindeki bu saldırgan politikasına karşı çıkıyor.”
Bakışı şu:
“Şu anda kısa süreli olsa da odak noktası Filistin’e kaydı ve gündem değişti. Buna karşın dış politika gündemlerinin devam edeceğini düşünüyorum.”
Şunu vurguladı:
“Aynı fotoğrafın içinde yer alsalar ve bütünün parçaları olsalar da, bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesini ayrı, saldırılarla gerginleşen ilişkileri ayrı başlık olarak ele almak gerekiyor.”