Pandemi sürecinde kadın işçiler… Bursa’nın en büyük kadın STK başkanı Selda Tekman anlattı

YAZI iCiN TURK METAL BURSA KADIN KOLLARI BASKANI SELDA TEKMAN
YAZI iCiN TURK METAL BURSA KADIN KOLLARI BASKANI SELDA TEKMAN

Çalışmaya… 1988 yılında Mudanya’daki Siemens fabrikasında başladı. Masa başında değil, tezgahta çalışıyordu ve metale şekil veriyordu.
Sonra…
İşyeri Temsilcisi oldu, Baştemsilci seçildi. 2006’da Türk Metal Bursa Şubesi yönetimine Mali Sekreter olarak girdi, Eğitim Sekreterliği yaptı.
Selda Tekman 6 yıldır Türk Metal Sendikası Bursa Kadın Kolları Başkanı olarak eğitim ve organizasyon çalışmalarına imza atıyor.
Üstelik…
Türkiye genelinde 16 bin kadın işçi üyesi olan Türk Metal’in Bursa’daki 6 bin kadın işçisinin liderliğini yürütüyor. Zaman zaman da Ankara’ya gidip Genel Merkez adına kadın işçiler organizasyonları yapıyor.
Bu yönüyle…
Selda Tekman, Bursa’nın en büyük kadın STK’sının lideri.
Sohbet ederken…
Kadınlar için ağır olan metal sektöründe pandeminin kadın işçileri nasıl etkilediğini sorduk.
Söze…
“Kadınlar için metal sektörü başlı başına zorluk. Fakat tezgah başında erkek işçiler kadar başarılıyız” diyerek başladı ve şunu vurguladı:
“Övünerek söyleyebilirim ki, sendikamızın yetkili olduğu fabrikalarda kadın-erkek ücret eşitsizliği yok. Kadınlar ücret dezavantajı yaşamıyor.”
Şuna dikkat çekti:
“Sektör olarak herkes etkilendi. Çip sorunu nedeniyle otomotivde üretim durdu, izinler yaşandı, ama Türk Metal üyeleri ücret kaybı yaşamadılar.”
Şunun da altını çizdi:
“Türk Metal’in anlaşmalarında işçiler için tamamlayıcı sağlık sigortası var. Üyelerimiz, pandemi döneminde bunun çok yararını gördüler.”
Pandeminin etkilerini özetledi:
“Kurumsal fabrikalarda önlemler alındı, bulaşıcılık en aza indirildi. Fakat fabrika dışı ortamlar ve evlerde maalesef engellenemiyor.”
Şunu açıkladı:
“Türk Metal Kadın Kolları olarak kadın üyelerimize bu süreçte eğitimler vererek farkındalık oluşturduk. Üyelerimizi sosyal tesislerimize rehabilitasyona gönderiyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Günümüzün en önemli sorunları arasındaki kadına şiddete karşı sürekli eğitimle kadınlarımızı bilinçlendiriyoruz.”