Ekonomi Ormanları… Dağlık araziler ceviz ağaçlarıyla donanacak, aileler kalkınacak

ORMAN BOLGE MUDURLUGU CEViZ FiDANI DAGITTI
ORMAN BOLGE MUDURLUGU CEViZ FiDANI DAGITTI

Aslında… Bursa’da yeni bir girişim değil. Geçmiş yıllarda iki ayrı denemesi yaşandı Bursa kırsalında.
Birine…
2002-2007 döneminde AK Parti Bursa Milletvekili olarak görev yapan Faruk Anbarcıoğlu milletvekilliği döneminde öncülük etti. Dağlık bölgelerde ceviz yetiştiriciliği için kampanyalar düzenledi.
Aynı yıllarda…
Keles Muhtarlar Derneği Başkanı ve Alpagut Köyü Muhtarı olduğu dönemde rahmetli Mustafa Bayhan da büyük çaba gösterdi.
Çabalarını…
Bu sütunlarda yazdığımız için biliyoruz. Keles’te köy köy gezip ceviz fidanı dağıttı, yine yöre köylüsünü yeni gelir kaynağı olarak kekik yetiştirmeye ikna etmek için çok uğraştı.
İşte…
2006-2007 yıllarından aşina olduğumuz projeyi şimdilerde çok daha geniş alanda ve daha kapsamlı olarak Bursa Orman Bölge Müdürlüğü başlattı.
Daha çok…
Dağlık ilçelerde “odun dışı orman ürünleri yetiştiriciliğini teşvik etmek” adına, “katma değeri yüksek ürünlerin üretimini arttırmak” hedefleniyor.
Projenin temelini de köylülere ceviz fidanı dağıtmak oluşturuyor.
Böylece…
Başta orman köylülerinin odun ağırlıklı ekonomisini, katma değeri yüksek ceviz üretimiyle kalkınmaya dönüştürmek hedefleniyor.
Dahası…
Orman dışındaki araziler ağaçlandırılıp çevresel denge sağlanırken, yetiştirilen cevizden elde edilecek gelirle de aile ekonomisine doğrudan katkı için ortam oluşturuluyor.
Nitekim…
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri geride bıraktığımız hafta sonu 2 ilçede ceviz fidanı dağıtarak bu süreci başlattılar. Gemlik ve Keles’ten başlayan projede ikişer bin ceviz fidanı dağıtılırken, köylüler de fidan dağıtılan aracın önünde kuyruklar oluşturdular.
Görülen o ki…
Fidanları teslim alan köylüler de iki yıl sonra ceviz satarak elde edecekleri gelirin mutluluğunu şimdiden yaşadılar.
Ceviz fidanı dağıtımı, bahardaki dikim mevsimini kaçırmamak için tüm ilçelerde hızlandırıldı.