Çarpıcı hesap: Yılda 250 saat hareket eden araca kafa yoruyoruz, 8.510 saat park eden aracı umursamıyoruz!

M TOZUN BINGOL
M TOZUN BINGOL

Tam 8 kez ertelendi… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018’de hazırladığı otopark yönetmeliği bu kez ertelenmedi ve yürürlüğe girdi.
Binalarda 80 metrekareden küçük her daire için 1, 120-180 metrekare arası için 1 ve 180 metrekare üstü her daire için 2 otopark ayrılması, öncelikle cadde ve sokaklara park eden araçlar kaynaklı trafik sıkışıklığını ilgilendiriyor.
Uygulamayı…
Yol ve Ulaşım Uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’e sorduk.
Söze…
“Bu kez ertelenmedi, ve köklü revizyonlar yapılarak yürürlüğe girdi” diye başlayıp revizyona dikkat çekti:
“Dükkan, mağaza ve banka gibi yerlerde her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu da her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.”
Sorunu anımsattı:
“Bursa’da otopark sorunu o hale geldi ki, mahalle aralarında hafta içi bile yol üzerine park etmiş araçlar nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Yol şeridine bazen tek, bazen de çift yönlü park edilince çok tuhaf görüntüler oluşuyor.”
Şuna da dikkat çekti:
“Bir de, site içinde açık ya da bodrumda kapalı otoparkı varken kolay ve çabuk olsun, düzayak olsun, 5 dakika daha zaman kazanayım diye aracını yol kenarına bırakan bencil sürücüler az değil.”
Sitelerde, işyerleri önü ve AVM’lerde yeterli park yeri bulamayınca kuralsızlığın kural haline geldiğini söyledi.
Sonra da, çarpıcı bir hesap yaptı:
“Yılda 8 bin 760 saat var. Bir aracın yılda ortalama 10 bin kilometre yol yaptığı düşünülürse, hareketli olduğu süre yılda 250 saat olur. Bu durumda yılın 8 bin 510 saat gibi çok önemli bir süresinde park halinde.”
Düşüncesi şu:
“Israrla toplu taşıma vurgusunun nedeni bu. 250 saat için kafa yorarken, 8 bin 510 saatlik durağan dönemi hesaba katmamak çok büyük ironi.”