Bursa’da günlük vaka sayısı 1 haftada 2 kat artıp 2 bini gördü: Radikal önlem zamanı

KORONAViRUS GUNLUK VAKA SAYILARI
KORONAViRUS GUNLUK VAKA SAYILARI

Tam 1 hafta oldu… 31 Mart Çarşamba günü “Günlük vaka 1.100’ü buldu, hastane başvuruları arttı, yataklar doluyor” başlığıyla aktardık.
Ardından…
Meslektaşımız İhsan Aydın yazısında, aşı için gittiği Yüksek İhtisas Hastanesi’ndeki Covid polikliniği önünde uzayan kuyruğu anlattı.
Gerçekten de…
Tehlikenin sanılandan daha büyük olduğu, vakaların tahminlerden daha hızlı arttığı dünkü vaka sayılarıyla ortaya çıktı:
Bursa’da geçen hafta günlük 1.100 olan vaka sayısı, hafta sonu 1.500’ü geçti, salı günü itibariyle de 2 bin rakamını gördü.
Görünen o ki…
İl genelindeki baş döndürücü artış, ilçelere de nüfusları oranında yansıyor.
Örneğin…
Osmangazi’deki günlük vaka sayısı 500’ü geçti. Nilüfer ise günlük 400 vakayı aştı. Nüfusu Nilüfer’den fazla olmasına karşın, Yıldırım’daki günlük vaka sayısı 300’ün biraz üstü olarak gerçekleşti.
Günlük 150 vakaya kadar düşmüşken, 2 bini gördük, fakat üçüncü pikin nerede olacağını bilemiyoruz.
Gerçi…
Uzmanlar ekim-kasım dönemindeki günlük 5 bin vakayla ulaşılan pik noktasına ulaşılmayacağını, aşı ve hastalığı geçirenlerin toplumsal bağışıklığı nedeniyle daha alt seviyede kalacağını tahmin ediyorlar, ama hızlı tırmanış korkutucu.
Nedeni de ortada…
Normalleşme kararıyla birlikte hastalığın sona erdiği gibi bir düşünce oluştu ve bu da toplumsal rehavete yol açtı. Daha geçen ay haritada sarı iller arasında yer alan Bursa’yı iyi tablodan çok kötü tabloya götüren de o rehavet oldu.
Gelinen noktada…
Bireysel korunma önlemlerimizi kesinlikle arttırmamızın yanında, kamu denetimi uygulamalarında da radikal bir değişiklik yapmak gerekiyor.
Örneğin…
Rutin işyeri denetimleri yerine, vatandaşın kalabalık olduğu yerler belirlenip buralara noktasal müdahale etme zamanı geldi.
Bir de…
Sonuç alıcı müdahale anlamında az ve öz yasaklar gerekebilir. Yoksa, bu gidişin sonu hiç hoş değil.