Bu ramazan iftar sofrasının baş konuğu İngiliz mutantı virüs oldu: Vakalar günlük 2.500’ün altına inmiyor

iNGiLiZ MUTANTI KORONAViRUS
iNGiLiZ MUTANTI KORONAViRUS

Daha 10 gün önce… Mübarek ramazan ayına girilirken sağlık camiasında ve koronavirüsle mücadele uzmanlarında umutlar fazlaydı.
Şunu söylüyorlardı:
“Ramazan ayında günlük yaşam ve toplumsal hareketlilik doğal olarak yavaşlıyor. Kısıtlamanın da etkisiyle virüsün önünü kesmek ve vaka sayılarını aşağı düşürmek için çok elverişli ortam.”
Gelin görün ki, kısıtlama saatinin öne çekilmesine karşın, beklenen olmadı.
Çünkü…
Osmangazi’de ve Yıldırım’da aile apartmanlarının bulunduğu bölgelerle, hemşeri yakınlığı görülen sokak ve mahallelerde “iftar sofrası kalabalık olursa paylaşılır” alışkanlığı, vakaların daha da artmasına neden oldu.
Sokağa çıkmak yasak, ama aynı apartmandaki akraba aileler iftar sofrasında buluşmaya devam ettiler. Yine hemşeri yakınlığı olan sokaklarda da iftar için her akşam bir evde buluşulmaya devam edildi.
Öyle olunca…
Hızı kesilmek istenen İngiliz mutantı, koronavirüs iftar sofralarının baş konuğu haline geldi.
Dahası…
Çok kolay bulaşıp çok hızlı yayılan İngiliz mutantı, aradığı ortamı geleneksel kalabalık iftar sofralarında bulunca hızı kesilmedi.
Nitekim…
Bursa’da günlük vaka sayısı 2 bin 500 civarında seyretmeye devam ediyor.
Gerçi…
3 gün önce 2 bin rakamı görülmüş ve herkes çok umutlanmış, ama yine çok hızlı bir şekilde günlük 2 bin 500 vakaya geri dönülmüş.
Aile apartmanları ve hemşeri yakınlığı olan sokakların etkisi, vatka tablosunda da kendini gösteriyor.
Örneğin…
Osmangazi günlük 500’ün üstünde vaka sayısıyla ilçeler arasında yine ilk sırada. Ramazanda günlük 450-500 arası vaka görülen Yıldırım ikinci sıraya çıkarken, günlük 400 civarı vakayla Nilüfer uzun süre sonra üçüncü sıraya indi.
Uzmanlar bu tabloyu şöyle yorumladı:
“Bu ramazan vakalar düşmediği gibi, iftar sofraları virüsün yayıldığı yerler haline dönüştü. Bu hareketlilik önlenemezse vakalar daha da artar.”