Pandemide ‘ayakta kalma’ depremde ‘ayakta kalma’ savaşı: Kimlikli binalarla güvenli yaşama ilk adım

BTU REKTOR YARDIMCISI PROF DR BEYHAN BAYHAN
BTU REKTOR YARDIMCISI PROF DR BEYHAN BAYHAN

Son 1 yıldır… İnsanlığın sorunu haline gelen pandemide hayatta kalma kaygısı her şeyin önüne geçti. Fakat, yaşadığımız coğrafyada ayakta kalmak için aklımızdan çıkmaması gereken bir gerçek daha var:
Deprem.
Depremde güvenli binalar yaşama tutunmamızı sağlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da önemli bir adım atıp binalara kimlik sistemi getirdi.
İşte…
Bursa gibi deprem riski yüksek kentler için çok önemli uygulamayı, Deprem Mühendisliği alanında Türkiye’nin sayılı uzmanlarından Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BTÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’a sorduk.
Sistemin…
İnşaat ve gayrimenkul sektörüne fayda getireceğini, konut alacak ya da kiralayacakla bina hakkında sağlıklı bilgi sunulacağını söyleyen Prof. Dr. Bayhan şuna dikkat çekti:
“Bina kimlik belgesi, otomobil ekspertiz raporu gibi uzman kişilerce hazırlanmalı. Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümleriyle ilgili enstitülerinden ve araştırma merkezlerinden destek alınabilir.”
Ardından…
“Biz, Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak destek vermeye hazırız” dedi ve devam etti:
“Bina kimlik sistemi çok kapsamlı bir çalışma gerektiriyor. Özellikle, özel mülkiyet kapsamındaki mevcut binaların sisteme dahil edilmesinde, Çevre ve Şehircilik ile AFAD İl Müdürlüklerinin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve meslek odalarının da yer alması gerekiyor.”
Kritik nokta şu:
“İlk açıklamalardan, bu sistemin yeni inşa edilecek binalarda kullanılacağı anlaşılıyor ki bu çok önemli bir adım.”
Önerisi şu:
“Mühendislik hizmeti almamış çok sayıda bina var. Yapı denetim sisteminin yürürlüğe girdiği 2000 ve 2011 yıllarından önce inşa edilen binalar da Bina Kimlik Sistemi’ne dahil edilirse depreme hazırlık anlamında da önemli adım atılmış olur.”