Günün her saati trafiğin tıkandığı Acemler’i yüzde 20 rahatlatacak düzenleme

Aslında… Bazen tekrar gibi algılanıyor, ama Acemler’in artan trafik yükünü artık tüm Bursa çekiyor. Onun için, buradaki sorunun dünü unutmamalı.
Örneğin…
1996’da, Sadak Gençosman’la birlikte dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’e “köprülü kavşak” önerdiğimizde, hemzemin geçitteki sinyalizasyon nedeniyle Acemler trafiği geçit vermiyordu.
Köprülü kavşak trafik rahatlatsa da, artan araç sayısı ve trafik yoğunlaşması Acemler’in hep gündemde kalmasına neden oldu.
Nitekim…
Pandemi öncesi Acemler’den günlük 210 bin araç geçerken, pandemide günlük 266 bin araca ulaşıldı.
Bu da, yüzde 27 trafik artışı yaşandığını gösteriyor. Nedeni ise, toplu ulaşımda 2019 yılına göre 2020’de yüzde 50 azalmasında yatıyor. Toplu taşıma araçlarını riskli görenler, bireysel araçlarıyla yollara çıkınca trafik arttı.
Köprülü kavşaktan sonraki yıllarda artan trafik nedeniyle Acemler’de sürekli olarak yeni projeler geliştirildi, şerit arttırıldı, müdahaleler yapıldı ama Acemler kentin en önemli trafik sorunu olmaya devam etti.
Köprülü kavşak yapılmasaydı bugün nasıl bir Acemler’in karşımızda olacağını artık düşünebilmek bile imkansız hale geldi.
Günümüzde…
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da önceliğini Acemler trafiğini çözmeye verdi.
Bir yandan…
Oulu ve Hayran caddelerini Zübeydehanım Caddesi altından birleştirecek tüpgeçide başlanırken, bir yandan Yakın Çevre Yolu’ndan gelip İzmir ya da Mudanya yönüne gidecek araçlar için yeni şerit yapılıyor.
Daha önce de Acemler için bağlantı yolları yapılmıştı.
Tüm bunların…
Artık günün her saati sıkışan Acemler’de trafiği ne kadar azaltacağını ulaşım uzmanı dostlarla konuşurken şunu söylediler:
“Simülasyonlara göre tüpgeçit, yeni şerit ve bağlantı yolları devreye girdiğinde Acemler trafiğinde yüzde 20’nin üzerinde iyileşme olacak.”
Bu oran hiç de küçük değil.