Bursa’da günlük vaka sayısı 700’ü geçti, virüs topluma yayıldı: Üçüncü pik nasıl olacak?

KORONAViRUS VAKALARI
KORONAViRUS VAKALARI

Gazetede… Meslektaşımız İhsan Aydın’la sohbet ederken, “Bu kış grip pek etkili değil, maskeden olabilir” dedi.
Gerçekten de…
Bu yıl grip vakaları eskisi kadar yok. Geçen yıl koronavirüs yayıldığında, griple benzer bulgular gösterdiği uzmanlar tarafından söyleniyor ve uyarılıyordu.
O nedenle…
Bu yıl ilgiden grip aşısı bulunamadı. Toplum koronadan korunmanın yolunun gripten korunmaktan geçtiğini kabullendi. Oluşan duyarlılık maske ile kendini gösterirken, ilaç ve bitkisel takviyeler de etkili oldu.
Buna karşın…
Koronavirüsün durup durup hamle yaptığı görülüyor.
Nitekim…
Geçen mart-mayıs dönemindeki birinci dalgada günlük vaka sayıları Bursa’da 300-500 bandındaydı. Ekim-aralık dönemindeki ikinci dalga günlük vaka sayısı 5 bine yaklaştı.
Bu sütunlarda…
12 Mart tarihli yazımızda üçüncü dalga olarak gördüğümüz yeni aşama yükseliş eğilimi nedeniyle korkutucu. Acaba üçüncü pik nasıl olacak?
Çünkü…
İkinci dalganın ardından Bursa’da günlük 150’ye kadar düşen vakalar, bu yeni dalgayla birlikte artışa geçti ve günlük 700’ün üstüne çıktı.
Gerçi…
Hastalığı atlatanlar ve aşı nedeniyle yoğun bakımlarda önceki dalga kadar büyük artış yok, ama sistematik artış ve bugün için günlük 700’ü geçen vaka sayısı virüsün topluma yayıldığını gösteriyor.
Bunun merkezdeki üç büyük ilçeye yansıması ise şöyle:
Osmangazi günlük 200-250 bandındaki vaka sayısıyla ilk sırada. Nilüfer günlük 150-200 bandındaki vaka sayısıyla ikinci, Yıldırım ise günlük 100-150 bandındaki vaka sayısıyla üçüncü ilçe durumunda.
Artışı…
Kış mevsimi ve soğuk hava nedeniyle kapalı mekanların öne çıkmasıyla AVM’ler, restoran ve kafelerin dolmasına bağlayanlar var.
Elbette…
Geçerliliği var, ama şu da bir gerçek ki, virüsten korunmanın birinci yolu kurallara uyup kendimize dikkat etmekten geçiyor.
Önümüzdeki sürecin çok daha kritik olacağı unutulmamalı.