Bursa’da günlük vaka sayısı 400 sınırından döndü, bu gidiş kırmızı alarm veriyor

BURSA VAKA SAYILARI
BURSA VAKA SAYILARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi akşamı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası kararları açıklarken vaka haritası da yayınladı.
Haritada…
Ekim sonrası Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın en kritik iller arasında saydığı Bursa’nın orta riskli kategorisinde sarı bölgede yer aldığı görüldü.
Marmara Bölgesi’ndeki tek sarı il olmak elbette önemli. Ne var ki, Olay’ın manşetinde yer aldığı gibi, 3 özgürlük bir vaka farkla geldi.
Bunun anlamı şu:
Sağlık Bakanlığı haritasında 100 binde 50 vaka olan illeri turuncu listede. 100 binde 49.78 vaka açıklanan Bursa çok kritik bir eşikten dönmüş oldu. Çünkü, 100 binde 50’nin üstüne çıkılsaydı, Bursa turuncu kategoride olacaktı.
Bu noktada…
Bursa il geneli ve büyük ilçelerdeki vaka sayıları tablosu şu:
Geçen hafta 150-200 seviyesinde olan günlük vaka sayısı 300’lere yükseldi, ama 250 rakamına geri geldi.
Sonra…
Normalleşme heyecanıyla 1 günde çok hızlı çıkış yaşandı ve günlük vaka sayısı 380 olurken 400 sınırından dönüldü. Şu an günlük 300 civarı vaka görülüyor.
Tabloya…
Merkezdeki büyük ilçeler açısından bakınca da şunu gördük:
Osmangazi ve Nilüfer günlük 60-80 vaka bandında. Yıldırım ise günlük 20-40 vaka bandıyla dikkat çekiyor.
Uzmanların söylediği şu:
“Bursa’nın sarı listede kalması Yıldırım sayesinde oldu. Çünkü Yıldırım’da Osmangazi ve Nilüfer’deki sayıları olsaydı, Bursa turuncu listeye girerdi.”
Anladık ki…
Lokanta ve kafelerin açılması, hafta sonu kısıtlamasının kalkması Yıldırım sayesinde olmuş. Buna, “Bursa’yı sarıda Yıldırım tuttu” da denilebilir.
Konuştuğumuz uzmanlara “Böyle gider mi?” diye sorunca şu cevabı verdiler:
“Gitmez. Denetimler yapılıyor, ama bireysel önlemler alınmazsa, lokanta-kafe gibi yerler umursamaz davranırsa bu hafta sonu bile Bursa kırmızıya döner.”
Öyleyse…
Daha dikkatli olmamız gerekiyor. Yoksa hep birlikte yanarız.