Uydukentler yine gündemde… Sanayinin kentleşme ve ulaşıma baskısı bu formülle önlenebilir

BURSANIN ILK UYDUKENTI KARACABEY TEKNOSAB BOLGESINE DUSUNULUYOR
BURSANIN ILK UYDUKENTI KARACABEY TEKNOSAB BOLGESINE DUSUNULUYOR

Aralık 1977… Bursa Belediye Başkanlığı için dönemin siyasi partilerinin adayları yanında 2 bağımsız aday vardı. Onlardan biri Orman Mühendisi Ahmet Künksatan’dı.
Bir gün…
Künksatan basın toplantısı yaptı. Gazete ve gazeteci sayısının az olduğu o dönemde toplantıyı izleyen 4 gazeteciden biri ve en çömez olanıydık.
“Bursa’ya uydukentler kuracağım” dediğinde, ilk kez duyulan bu kavramı; önündeki kağıda elips daire ve etrafına küçük daireler çizerek açıklamıştı:
“Büyük daire Bursa, etrafındakiler de uydukentler. Buralarda yaşayanlar ihtiyaçlarını şehre gelmeden karşılayacaklar. Banka bile olacak.”
O dönem…
Bursa kent merkezi küçüktü. Resmi kurumlar Valilik çevresindeydi. Kravat almak için de, sinemaya gitmek için de Heykel’e çıkılıyordu. Yalnızca Yalakçayır mevkiinde Bursa Organize Sanayi Bölgesi vardı.
Bugün…
Hem doğuya, hem batıya uzayan, kuzeyde ovaya doğru genişleyen bir kent merkezi var. Kentin boyunu uzatan büyüme doludizgin devam ediyor. OSB sayısı 19’a yükseldi, yeni sanayi bölgeleri de yolda.
Kuşku yok ki…
Sanayi bölgeleri çoğaldıkça istihdam artarken, kent üzerinde nüfus gibi, konut ihtiyacı kaynaklı yeni imar bölgeleri gibi baskılara yol açıyor.
Kentin boyu uzayıp imar sınırları genişledikçe ulaşım sorunu oluşuyor.
İnsanların evlerine ya da işlerine ulaşmak için yollarda geçirdikleri süre artıyor.
Bunları…
Eski Bakan Faruk Çelik’in bir toplantıda, “TEKNOSAB çevresinde yeni sanayi bölgeleri oluşuyor. Oralarda çalışacakları şehirden taşıyamazsınız. Çevrelerinde uydukentler düşünülmeli” dediğini okuyunca bir kez daha yazma gereği duyduk.
Gerçekten de…
Yarınlarda yeni sorunlar ortaya çıkmadan sanayi-çalışan-yaşam alanı adımları atmak gerekiyor.
Formülü de…
44 yıl önce Orman Mühendisi Ahmet Künksatan’dan dinlediğimiz, Faruk Çelik’in milletvekili olduğu günden beri ısrarla önerdiği uydukent çözümünde.
Hem de…
Bu formülü kentin her yanında uygulamak gerekiyor.