Atılım yılında Yıldırım… Dönüşümün yanında dikey caddeler ve yeni yollar

YILDIRIM BELEDiYE BASKANI OKTAY YILMAZ
YILDIRIM BELEDiYE BASKANI OKTAY YILMAZ

Yıllardır tekrarlıyoruz… Bursa’nın ikinci büyük ilçesi olan Yıldırım hem şehirleşme açısından en sıkıntılı, hem de yönetim açısından en zor ilçe.
Bir kere…
Yıldırım bütün olarak gelişen ve ortak karakteristik sergileyen kent değil. Ankara Yolu’nun üstünde başka, altında başka Yıldırım var. Emirsultan-Yeşil-Setbaşı ekseninde daha başka bir kent ve beklentiler var.
Böyle bir görüntüde…
Yerleşik kent kültürü yerine, her bölgesinde ayrı kent kültürünün geliştiği, bölgeler arası bağların çok güçlü olmadığı bir kent ortaya çıkıyor.
Nitekim…
Olay Medya’yı ziyarete gelen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’dan, planlama ve uygulama anlamında karşılaşıp çözmeye çalıştığı problemleri öğrenmek istedik.
Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ın odasındaki sohbette Yılmaz çok geniş bir pencere açtı.
Önceliği yaşam kalitesi ve yaşam kültürü konularına verirken “Yıldırım’ın güçlükleri kadar gücü de var” diye başladı ve şunu vurguladı:
“Her bölge için, kendi yapısına özel proje çalışıyoruz. Nüfus artışından ziyade, yaşam kalitesini arttırmak için gayret ediyoruz. Bir yandan da kentsel dönüşümde model olacak bir planlama yapıyoruz.”
Bu anlamda…
Üzerinde durduğu çalışmalardan biri şu:
“Ankara Yolu ile Tayyareci Mehmet Ali Caddesi arasında dikey yollar eksiğimiz var. Ankara Yolu-Eğitim Caddesi arası ve Eğitim Caddesi-Tayyareci Mehmet Ali Caddesi arası olarak iki aşamada dikey yollar açacağız. Tayyareci Mehmet Ali Caddesi’nden de Teleferik’e yol açacağız.”
Projelerdeki prensibi şu:
“Vatandaşla uzlaşma görüşmelerimiz başlıyor. Fakat yine de bir bedel ödenecek. İşte o bedeli harcarken bölgenin çehresini de değiştirmek istiyoruz.”
Önemsediği yol projelerinden biri şu:
“Esenevler’de açacağımız Erdoğan Caddesi’ni ikinci caddeyle birleştireceğiz. İncirli’den Ankara Yolu’na alternatif bağlantı olacak.”