Tünelin ucundaki ışık göründü: Vakalar 250’lere indi, Bursa aşıya hazır

KORONAViRUS VAKALARI FiLYASYON
KORONAViRUS VAKALARI FiLYASYON

2-2.5 ay önceydi… Bursa’da koronavirüs vaka sayıları günlük 5 bin sınırına gelmişti. Hastanelerin Acil Servisleri önünde hasta kuyrukları uzuyordu.
Bu da…
Doğal olarak yoğun bakım ve hasta yataklarının dolmasına yol açtığı için hastaneler bunalmıştı. Örneğin, Bursa Şehir Hastanesi’nin kayıtlarına göre başvuran hasta sayısı günlük 3 bine yakındı. O da 300’lere geriledi.
Görünen o ki…
Alınan sıkı önlemlere bireysel olarak vatandaşlar da katıldılar ve dikkatli davranıp kurallara uydular. Hafta içinde geceleri, hafta sonları da cumartesi-pazar olarak uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları da sonuç verdi.
O nedenle…
Bursa’da günlük vaka sayıları hafta sonları 200’lerde kadar inerken, hafta içi ortalaması da 250 olarak ortaya çıktı.
Böylece…
Uzun, yorucu, yıpratıcı pandemi mücadelesinin ardından nisan ortalamasına gelindi. Bu gerileme sanayide vardiyalara da yansıdı. Geçen haftaya kadar eksik kadroyla çalışan vardiyalar, artık tam kadro mesai yapmaya başladılar.
Tablonun değişmesi…
Vakaların nisan seviyesine gelmesi öncelikle filyasyon ekiplerini rahatlatıp nefes aldırdı. Aynı şekilde hastaneler de düşen vakalara bağlı olarak azalan hasta sayıları nedeniyle rahatladılar.
Özellikle…
Şehir Hastanesi’ndeki hasta yatışlarında yüzde 90’a yakın azalma oldu. Yüksek İhtisas ve Çekirge Devlet hastaneleri de hemen hemen aynı.
Rakamla ifade etmek gerekirse…
Şehir Hastanesi’nde 2-2.5 ay önce günlük 3 bin başvuru ile yaşanan yoğunluk geçti, şu günlerde da günlük 300 hasta başvurusu oluyor.
Gelinen noktada
Vaka sayısını nisan dönemine geriletmeyi başaran Bursa için tünelin ucundaki ışık göründü. Üstelik, gördüğümüz ışık, üzerimize gelen trenin ışığına hiç benzemiyor, güneşin aydınlığı gibi yansıyor.
Bu moralle…
İl Sağlık Müdürlüğü de, önce sağlık çalışanlarından başlayacak olan planlamayı yaptı ve Bursa aşılamaya hazır hale geldi.