Recep Altepe’nin gözlemi: Çok su tüketen sanayi teknolojisini yenileyip susuz sisteme geçmeli

RECEP ALTEPE
RECEP ALTEPE

Kolay değil… 20 yılı aşkın süre Bursa’da yerel yönetimlerin içinde oldu. Bunun 5 yılında Osmangazi Belediye Başkanı ve 8.5 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak karar vericiydi.
Recep Altepe siyasi ve yerel yönetim deneyimi olan bir isim. Nilüfer’deki ofisinde konuklarıyla, Bursa’nın yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine deneyim ve gözlemlerine dayalı görüşlerini paylaşıyor.
Biz de…
Sohbet ederken, “İklim değişikliği mevsimi etkiledi. Yağmur yağmayınca Bursa olarak panik yaptık. Bursa su sorunu yaşar mı?” diye sorduk.
Altepe de…
“Paniğe gerek yok, Bursa’nın su sorunu olmaz” diye başlayıp şunu söyledi:
“Gerçi iklim değişikliği nedeniyle bu yıl kayma oldu, ama Bursa için bu mevsim yağış mevsimidir. Özellikle yılbaşı sonrası yağışlar başlar. Nisan-mayıs aylarında da barajlar dolar.”
Buna karşın…
Barajların susuz görüntüsüne dikkat çekip alınacak önlemler sıralaması yaptı:
Bir…
“Yapılacak ilk iş, çok su tüketen sanayinin yeni teknolojiye geçmesi olmalı.”
Şuna dikkat çekti:
“Bir boyahane küçük bir ilçe kadar su tüketiyor. Bursa’da da 100’ün üzerinde boyahane var. Bunlar teknolojilerini yenileyip susuz sisteme geçmeliler.”
İki…
“Sanayimiz çok önemli, fakat üretim yaparken kontrollü olmalılar. Örneğin su kaynaklarını ve dereleri kirletmemeliler. Gereğinden fazla su çekmemeliler.”
Bu noktada…
Cargill’in İznik Gölü’nden çok fazla su çektiğini anımsatıp, “Sanayicilerimiz üretim yaptıkları kente karşı sorumlu davranıp suyu çürütmemeliler, dereleri kirletmemeliler” dedi.
Doğrusu…
Çevreci bir yorumlama olan suyun çürütülmemesi yorumlamasını ilk kez duyduk. Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı olan Recep Altepe aynı açıdan bakarak susuzluk sorununa ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sanayici kullandığı suyu iyi ve doğru tüketmeli. İlk etapta bunu başarırsak, Bursa su sorunu yaşamaz.”