Pekin mektubu… Dünya savaşırken Çin virüsle mücadelede nasıl başarılı oldu?

SEDAT AYDIN
SEDAT AYDIN

Onu… Bu sütunların okurları artık tanıyorlar. Bursalı gazeteci Sedat Aydın transferle gittiği Çin’in başkenti Pekin’de dünyaya radyo-televizyon yayını yapan CRI’de Türkçe Servisi Baş Editörü görevinde.
Yılbaşı gecesi…
Koronavirüsün ilk çıktığı Wuhan’da insanların meydanları doldurup kutlama yaptıklarını görünce, “Çin’in virüs mücadelesini nasıl kazandığını” sorduk.
O da…
Yılbaşı tatili ve kutlamaları için otel rezervasyonlarının çok önceden dolduğunu ve ülke genelinde kutlama etkinlikleri yapıldığını söyleyerek başladı. Sonraki 3 günlük tatil için de kayak merkezleri, müzeler ve parkların dolduğunu söyledi.
Sonra da…
“Dünyada salgın devam ederken Çin’in virüsü önlemede nasıl başarılı olduğunu” anlattı:
Bir…
“İlk olarak bu durum Çin hükümetinin aldığı salgın tedbirlerinin sıkı ve sürekli oluşuyla açıklanabilir. Yeni koronavirüs salgının Çin’de görüldüğü ilk şehir olan Wuhan’da alınan önlemlerde başarı kaydedilmişti. Orada elde edilen deneyim ülkenin tüm şehirlerinde uygulandı ve salgın Çin’de Nisan ayı sonlarında frenlendi.”
İki…
“Çin’in salgınla mücadelesinde başarının bir diğer unsuru ise önceden yaşanan SARS gibi diğer salgınlardan Çinlilerin tecrübeli oluşuyla anlatılabilir. Zaten her grip mevsiminde burada insanlar toplu taşıma araçları gibi insanın yoğun olduğu alanlarda maske takardı. Salgın haberiyle maske kullanım oranı neredeyse yüzde yüze çıktı.”
Şuna dikkat çekti:
“Japonya’da toplum nasıl depremle yaşamayı biliyorsa, Çin’de de insanlar salgınlarda ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda bilinçli.”
Şu bilgileri de verdi:
“Salgının ilk günlerinden beri burada insanlar sağlık ve güvenlik ekipleriyle işbirliği yaptı. Çin’deki salgının en yoğun olduğu Mart 2020’de gönüllüler mahallelerde görev alıp evinden çıkamayan insanların tüm ihtiyaçlarına yanıt verdi.”