Otoyolu özendirmek gerekirken caydırıcı zam geldi… Otomobille İstanbul gidiş-dönüş 431 lira

ISTANBUL OTOYOLU
ISTANBUL OTOYOLU

Kabul ediyoruz ki… Her rahatın bir bedeli var. Ulaşımda mevcut karayollarına alternatif olarak yapılan otoyolun bedeli olması kadar da doğal bir şey yok.
Onun için…
Karayolu yoğunluğunu da azaltan otoyolları kullanmayı teşvik etmek gerekiyor.
Ne var ki…
Yeni yılla birlikte otoyol ve köprü ücretlerine yapılan zam teşvik edici değil, caydırıcı bir önleme dönüştü.
Konuyu…
Bursa’yı ilgilendiren yanıyla ele aldığımızda, Bursa’dan İstanbul’a ve İzmir’e otoyolla gidip gelmenin ciddi bir bütçe gerektirir hale geldiğini görüyoruz.
Örneğin…
Araç kategorilerinde 1. Sınıf kabul edilen otomobil kullanan sürücü Bursa’dan İstanbul’a gitmek için, yeni tarifeye göre otoyola Altınova’ya kadar 44 kira ödemek zorunda. Osmangazi Köprüsü’nden geçerken İstanbul’a gidiş yönü ücreti 195.5 lirayla birlikte İstanbul’a gidiş maliyeti 239.5 liraya ulaşıyor.
Bazen…
Gişelerdeki optik cihazların hatalı okumaları nedeniyle farklı kategori görülen araçların fazla ödeme yaptıkları gerçeğini de unutmamak gerekiyor.
Aynı yol için…
2. Sınıf kabul edilen minibüs türü araçlar otoyola 70.5 lira, Osmangazi Köprüsü’ne 312.5 lira olmak üzere toplamda 383 lira ödemek zorunda.
Dönüşte…
Otomobil köprüye 147.5 lira, otoyola 44 lira olmak üzere toplam 191.5 lira öderken, gidiş-dönüş 431 liraya ulaşıyor. Minibüs türü araç da dönüşte köprüye 236 lira ve yola 70.5 lira öderken gidiş-dönüş maliyeti 689.5 lirayı buluyor.
Bu tablo…
Bursa’dan İzmir’e kadar otomobiller için gidiş-dönüş 343 lira, minibüs türü araçlar için de 548 lira olarak yansıyor.
Anlaşılan o ki…
Otoyolu özendirip teşvik etmek yerine adeta “aman kimse geçmesin de yollar eskimesin” mantığıyla ağır bir ücretlendirme yapılmış.
Bu kararı verenler…
Resmi araçla geçtikleri için fiyatları anlamıyor olabilirler, ama bir gün kendi araçlarıyla geçmek zorunda kalacaklarını da unutmamalılar.