Kalabalıktan korkan yolcuların yüzde 62’si toplu taşıma araçlarına binmiyor

TOPLU TASIMA ARACLARI VE KALABALIK
TOPLU TASIMA ARACLARI VE KALABALIK

Rakamı… Yılın son günü Olay Medya ziyareti sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıkladı:
“Toplu ulaşımda yeterli yolcu yok. Geçen yıla göre yolcuların yüzde 62’si artık toplu ulaşım araçlarına binmiyor.”
Gerçekten de…
Bursa gibi trafik sorunu yaşayan büyük kentler için en önemli çözüm görülen toplu ulaşım için ortada vahim bir tablo var.
Kuşku yok ki…
Bu vahim tablo pandemi kaynaklı. İnsanların toplu ulaşım araçlarına binmeye çekinmelerinde bulaşma riski yüksekliği çok etkili. Bunun üzerine, kalabalık vagon ve otobüs görüntüleri de yolcuyu korkuttu.
İşin içine sağlık ve yaşam kaygısı girince doğal olarak bireysel önlemler öne çıkıyor. İlk önlem de kalabalık yerlerden uzak durma anlayışı oluyor.
Nitekim…
Maskeler takılsa, hijyen kurallarına titizlikle uyulsa bile yolcuların omuz omuza oldukları ve fiziksel temastan kaçınamadığı toplu taşıma araçları yolcuyu tedirgin eden yerler haline dönüşüyor.
O bakımdan…
Başkan Aktaş’ın geçen yıla göre toplu taşımada yüzde 62 kayıp yaşandığını söylemesi koronavirüslü günlerin günlük yaşamı nasıl etkilediğini de gösteriyor.
Buna karşılık…
Toplu taşıma araçlarına binmekten ve kent içi ulaşımı alıştığı toplu taşımayla yapmaktan çekinenler doğal olarak bireysel araçlarla yollara çıkıyorlar, gidecekleri yerlere böyle ulaşmaya çalışıyorlar.
O zaman da…
Ortaya artan trafik sorunu çıkıyor. Yollar geçit vermiyor, kent içinde bir noktadan bir noktaya ulaşım süresi uzuyor. Buna akaryakıt maliyeti de eklendiğinde hem bireysel kayıplar oluyor, hem kent etkilenmesi yaşanıyor.
İşin çözümü…
Öncelikle toplum olarak koronavirüs mücadelesini kazanmakta. Bununla birlikte, Başkan Aktaş o sohbette, “toplu ulaşım araçlarıyla ilgili düzenleme üzerinde çalıştıklarını” da söyledi.
Dileğimiz…
Günlük yaşamın bir an önce normale dönmesi ve sıkıntıların bitmesi.