İmarlı arsa üretemeyen Bursa’da termal projesi küçültülen Sıcaksu-Soğanlı kentsel dönüşüm için fırsat oldu

BUYUKSEHiR BELEDiYE BASKANI ALiNUR AKTAS
BUYUKSEHiR BELEDiYE BASKANI ALiNUR AKTAS

Önce… Bursa’nın fotoğrafını göz önüne almak gerekiyor. Sırtını Uludağ’a dayayan kentte ensesinde, yamaçlardaki orman nedeniyle Milli Park sınırı var.
Önündeyse…
Bugün işgale uğramış olsa bile Bursa Ovası uzanıyor. O nedenle, yapılaşıp mahalleye dönüşen Bursa’nın kuzeyindeki pek çok bölge Ova Koruma nedeniyle plansız gelişti.
Bu durum…
Bugün üzerinde çalışılan kentsel dönüşüm projelerinin önündeki en büyük problem olarak duruyor.
Çünkü…
Kentsel dönüşüm projeleri için gerekli rezerv alan üretilemiyor. Bu konumda ele alınabilecek yerler de, yapılaşmış olsa bile ova koruma kapsamında kalıyor.
İşte…
Olay Medya’yı ziyaretinde yönetici ve yazarlarla sohbet eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, kent merkezinde çalışılan kentsel dönüşüm projelerinin önündeki sorunları aşmaya çalıştıklarını anlattı.
O noktada şunu sorduk:
“Sıcaksu bölgesinde 1.100 konutluk kentsel dönüşüm açıkladınız. Oysa burada dünyaya örnek olacak termal proje yapılacaktı. Ondan mı vazgeçildi, yoksa kentsel dönüşüm bu bölgenin altındaki Soğanlı-Gaziakdemir bölgesi için mi planlanıyor?”
Soruyla…
Ortaya da Büyükşehir’in üzerinde çalıştığı yeni proje çıktı.
Başkan Aktaş’ın verdiği bilgilere göre o yeni proje hem Sıcaksu, hem de alt taraftaki Soğanlı-Gaziakdemir bölgelerini kapsıyor.
Burada…
104 dönümlük bir proje alanı planlandı. Bu alanın içinde biraz küçültülmüş olarak Sıcaksu Termal Projesi de yer alıyor ki, 13 dönümlük alan ayrıldı.
Yine…
Proje bölgesinde, daha önce Gökçen ailesine satılan 30 dönümlük alan var.
Konu…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la yapılan görüşmede gündeme gelince, böyle bir formül ortaya çıkıyor ve Başkan Aktaş’ın geçenlerde açıkladığı Sıcaksu’da 1.100 konutluk kentsel dönüşüm başlıyor.
Gelinen noktada…
Buradaki 600 civarındaki konut için çalışıldığı bilgisini de Başkan Aktaş verdi.