Gölbaşı’nda 830 milyonluk dev proje… Bursa’ya su, ovaya da can verecek

HAKAN CAVUSOGLU
HAKAN CAVUSOGLU

Gerçi… Tekrar olacak, ama Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarında su kalmadı. Günlerdir beklenen kara bulutların son iki gündür getirdiği yağış moralleri düzeltti. Bugün beklenen kar da umutlandırdı.
Yine de…
1970’li yıllarda 2023 sonrası için Bursa’nın su ihtiyacını karşılaması planlanan Çınarcık Barajı’daha erken devreye almak için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını hızlandırdı.
Bir yandan da, çok önemli ve çok büyük bir başka proje üzerinde çalışılıyor.
Onu da…
Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu açıkladı:
“Gölbaşı Barajı için 830 milyon liralık dev bir proje hazırlandı.”
Aslında…
Bursa Ovası’nın taşkınlardan korunması ve yaz aylarında da sulama yapılması için 1938 yılında Gölbaşı Barajı işletmeye açılmış. Ovadaki 18 bin 160 dekar alan Gölbaşı’ndan gelen kanaletlerle sulanıyor.
Baraj çevresindeki köylerin muhtarlarının da yakından takip ettikleri, hatta Ankara’ya gidip görüştükleri Çavuşoğlu, susuzluk ve kuraklık yanında yeni projeye neden gerek duyulduğunu şöyle anlattı:
“Gölbaşı Barajı’nda açık kanaletli sulama sistemi olan birçok sulama sahası var. Bu alanların çoğundaki sulama tesisleri eski. Birçok yerde toprak kayması nedeniyle kanallar tahrip olmuş.”
Şunu vurguladı:
“Pompayla basılan suların yüzde 30-40’ı zayi oluyor. Eskiyen pompa ünitelerinin bakımlarından da verim alınamıyor.”
Projenin iki hedefi var:
Bir…
“DSİ projesiyle barajın gövdesi yükseltilecek ve sulanan 18 bin 160 dekara ilaveten 26 bin 340 dekar daha sulanacak. Böylece, Bursa Ovası’ndaki 44 bin 500 dekar Gölbaşı suyuyla can bulacak.”
İki…
“Bursa’nın doğusunda bulunan Yıldırım, Gürsu ve Kestel ilçelerindeki yerleşimlere Gölbaşı Barajı’ndan2065 yılına kadar 64 hetrometreküp içme suyu verilecek.”