Bursa isterse başarır… Vatandaş birazcık gevşeyince, vaka sayısı oynuyor, rehavete tahammül yok

KORONAViRUS VAKALARI
KORONAViRUS VAKALARI

Son rakamı… 30 Aralık günü bu sayfalarda büyük bir heyecanla duyurduk. O yazıda kasım ayı ortasında günlük 4 bin 700’ü aşan Bursa’daki vaka sayısının günlük 500’ün altına indiği bilgisine yer verdik.
Bu rakam…
4 günlük kısıtlama uygulanan yılbaşı ertesinde 350 seviyesini de gördü.
Ne var ki…
Geleneksel hastalığımız olan rehavet yeniden kendini gösterdi ve bir anda bireysel önlemlerde gevşemeler ortaya çıktı.
O nedenle…
Hafta ortasında Bursa’da günlük vaka sayısı 750 civarına çıktı. Haftanın son iş günü olan cuma günü günlük vaka sayısı yeniden günlük 500 civarına geldi.
Tablo…
Bursa’daki günlük vaka sayılarının bir anda çıkabildiğini, ancak inişinin yavaş olduğunu gösteriyor.
Çünkü…
Çok korktuğumuz, önlemleri fazlasıyla aldığımız, yaşamımızı değiştirdiğimiz nisan-mayıs aylarının günlük 300’lerde olan vaka sayısına daha inemedik.
Nedeni de belli…
Tüm dünya gibi biz de toplum olarak koronavirüs salgınından korktuk. Evimize kapanmamıza yol açan, sevdiklerimizle ve ailemizle bir araya gelmemizi engelleyen, gezip eğlenme alışkanlıklarını yerle bir eden, çalışma anlayışımızı bozan, ekonomiyi sarsan koronavirüs korkusunu ciddi şekilde hissediyoruz.
Fakat…
Rakamların düştüğü, aşının da geldiği süreçte güven gelince bir anda her şey bitmiş gibi davranmaya başladık. Öyle olunca da cadde ve sokaklarda maskesiz dolaşan sayısı hemen arttı.
İşte…
Günlük vaka sayılarını ağır ağır indirip hızlı çıkışlarla dalgalanmaya yol açan tablo tam da bu:
Rehavet şu aşamada en son tahammül edilecek şey.
Üstelik…
Yalnızca komşularımız, sevdiklerimiz, yakınlarımız, akrabalarımız, ailemiz için değil, en başta kendimiz için dikkatli olmak zorundayız.
Bunu da…
Rehavete kapılmadan, asla gevşemeden, aşı gelmiş olsa bile bireysel önlemlerden en küçük taviz vermeden kontrollü yaşamayı sürdürmeliyiz.
Bursa isterse bunu başarır.