İşte 495 dönüm arazi… Orhaneli’nden’ Cezaevini buraya yapın’ çağrısı

ORHANELi BELEDiYE BASKANI ALi AYKURT GAZiPASADAKi DONUM ARAZi CEZAEVi iCiN ONERDi
ORHANELi BELEDiYE BASKANI ALi AYKURT GAZiPASADAKi DONUM ARAZi CEZAEVi iCiN ONERDi

Aslında… Bursa sürecin başlangıcında iki önemli hata yaptı. İlki, tarihi yapı olan, başta Nazım Hikmet olmak üzere birçok ünlü tutuklu ve hükümlünün kaldığı Uluyol’daki cezaevi binasının yıkımıydı.
Ne yazık ki…
Kentin de anıları olan tarihi binanın yıkımına, kentin seyirci kalması hataydı.
İkincisi…
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin üstündeki Minareliçavuş’ta 1984’te açıldığında kentin çok dışında olduğu düşünülen E Tipi Cezaevi bugün günden güne gelişen Balat bölgesinin içinde kaldı.
Şimdi…
Hem daha büyük, hem daha uzak yeni bir cezaevi için yer aranıyor.
O arayışları da…
Meslektaşımız Mustafa Özdal yakından takip ediyor ve Olay’daki sütunlarında duyuruyor. Önce Kestel’in Çataltepe’si, sonra Soğuksu bölgesi, en son Yenişehir gündeme geldi.
Tartışılan 3 yerin de ortak özelliği, tarım arazisi olması.
İşte…
Böyle bir ortamda Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt’un çağrısı geldi:
“Bursa’ya yapılacak cezaevine talibiz. Gelsinler Orhaneli’ne yapsınlar.”
Şu bilgiyi verdi:
“Cezaevi yapılabilecek 9 yer belirledik ve Adalet Bakan Yardımcılarımız Sayın Zekeriya Birkan’la Sayın Uğurhan Kuş’a ilettik.”
Ardından…
“Yaklaşık 3-3.5 aydır görüşmelerimiz sürüyor” dedi ve şunu açıkladı:
“9 yer arasından 113 dönümlük araziye sıcak baktılar. Biz şimdi Orhaneli merkezin batısındaki Gazipaşa’da bulunan bu araziyi biraz daha genişletip 495 dönüme çıkardık.”
Düşüncesi şu:
“Dağ yöresinde sınırlı tarım yapılabiliyor, sanayi yatırımı  da gelmiyor. O nedenle, bu tür yatırımlar bölgenin gelişmesine katkı sağlar. Esnafımıza çok faydası olur. Bursalı da tartışılan bir yatırımdan kurtulur.”
Çağrısını da tekrarladı:
“Orhaneli ilçesi olarak cezaevinin ilçemize yapılmasını talep ediyoruz. Yazımızı bugün gönderdik. Arazimiz de, çevresi de çok uygun. Adalet Bakanlığı’mızın sesimize kulak vereceğini umuyoruz.”
Şimdi söz Ankara’da.