Yasaklar bağıra bağıra geldi, ama evde geçen sürede uykusuz ve vitaminsiz kalmamaya dikkat edin

SBU BURSA TIP FAKULTESi DEKAN YARDIMCISI DR ELiF GULER KAZANCI
SBU BURSA TIP FAKULTESi DEKAN YARDIMCISI DR ELiF GULER KAZANCI

Kabul etmek gerekir ki… Cuma akşamından başlayacak sokağa çıkma yasağı resmen bağıra bağıra geldi. Belki de geç bile kaldı.

Maalesef…
Kişisel sağlık güvenliğimizi almamakta, toplum olarak umursamamakta direndik, boş vermişlikten vazgeçemedik, kurallara uymadık. Kalabalıklara girmekten de, kendi kalabalığımızı oluşturmaktan da uzak duramadık.

Belli olan şu…
İlk yasaklar koronavirüsün yayılma hızını kesemezse, hiç kuşku yok ki daha uzun süreli ve daha sert kısıtlamalar gündeme gelecek.
Onun için; kurallara uyarak, önce kişisel, sonra toplum sağlık güvenliğini sağlamak zorundayız.

Bu noktada…
Yeni yasaklı dönem başlarken, evde dikkat edilmesi gereken kurallar da var.

Onları da…
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı’ya sorduk.

Söze…
“Elbette en önemli temel kural olan maske-mesafe-temizlik üçlüsü çok önemli ve temel kurala sıkı sıkıya uymamız gerekiyor” diye başladı.

Sonra da şunu söyledi:
“Bu virüsle mücadele edebilmenin ve dirençli kalabilmenin en önemli yolu bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktan geçiyor.”

Bunu nasıl yapacağımızı açıkladı:
“Bağışıklık sistemini güçlendirmede en önemli olan sağlıklı beslenme. Beslenmemize dikkat etmeliyiz. İkincisi uyku düzeni. ‘Nasıl olsa evdeyim’ düşüncesiyle geç vakitlere kadar oturmak yanlış. Düzenli uyku önemli.”

Şuna dikkat çekti:
Bilimsel araştırmalara göre, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan melatonini beyin gece 23.00 ile sabah 05.00 arasında salgılıyor. Onun için bu saatlerde uykuda olmamız gerekiyor.

Önemli bir konu da şu:
Bağışıklık sistemi için D ve C vitaminleri çok önemli. Özellikle D vitamini güneş ışığında var. Öğle saatlerinde balkona çıkıp güneş ışığı alınmalı.

Şunu da önerdi:
Beslenmede, OMEGA3 desteği için deniz ürünleri tüketilmeli. Stresten de uzak durulmalı.