Vali Canbolat’tan çok kritik uyarı: Vaka sayısı çok fazla, rehavet ve keyif zamanı değil

BURSA VALiSi YAKUP CANBOLAT
BURSA VALiSi YAKUP CANBOLAT

Çarşamba öğleden sonraydı… Bursa Valisi Yakup Canbolat aradığında, testi pozitif çıkan ve virüse yakalanan dostlara mesaj yazıyorduk.
Ne yazık ki, Bursa’daki vaka sayıları İstanbul’la yarışır hale geldi.
Bu sayfaların okurları…
12 Kasım günü Bursa’da vaka sayısının günlük 4 bini geçtiğini okudular. Sonra günlük 4 bin 700 vakaya kadar çıktı. Hafta başı da rakamların inişe geçtiğini, günlük vaka sayısının 3 bin 200’lere gerilediğini yazdık.
Aslında…
Bu rakam bile mart-nisan döneminin 8-10 katı. O nedenle, Bursa’nın daha dikkatli olması gerekiyor.
Nitekim…
Sürecin başından beri itidalli yönetim sergileyen, koordinasyonu başarıyla sağlayan Vali Yakup Canbolat aradığında, “Marmara Bölgesi’nde genel itibariyle vaka sayıları son 1 ayda hızla arttı” dedi ve idare olarak aldıkları önlemleri anımsattı:
“Hastanelerimizdeki yoğun bakım yatak sayılarımızı arttırdık. Filyasyon ekiplerini iki katına çıkardık ve sahada 750 ekibimiz gece gündüz çalışıyor. Onlara destek amacıyla kurumlarımızdan araç ve şoför desteği verdik. Belediyelerimiz ve özel sektörümüz de bu desteğe katıldı.”
Şunun altını çizdi:
“Son olarak, eğitime ara veren okullarımızdaki müdür, müdür yardımcısı, memur pozisyonunda olan arkadaşlarımızı sağlık personelimizin büro işleri için görevlendirdik.”
Vurguladığı şu:
“Kamu olarak yapılabilecekleri yaptık, tedbirlerimizi aldık. Fakat yoğun bakımlarda yatak doluluk oranları maalesef yüksek.”
Bu noktada…
“Bir şeye dikkat etmemiz gerekiyor” dedi ve şu çağrıyı yaptı:
“Bölgemizde rakamlar artıyor ve Bursa’mızda da vakalar fazla. Vatandaşımızın biraz hareketlerini sınırlandırması, biraz da keyif aldığı bazı faaliyetlerden vazgeçmesi gerekiyor. Rehavet zamanı değil.”
İstediği şu:
“Pandemiyi vatandaşımızın desteğiyle durdurabiliriz ve rakamları geri çekebiliriz. Bu hızla artış devam ederse başka sorunlar çıkar.”