Şimdi ‘dert’ taşıyorlar… Sürekli büyüyen servis taşımacılığı pandemiyle tepetaklak oldu

BTSO MECLIS UYESI AHMET GUNGOR
BTSO MECLIS UYESI AHMET GUNGOR

Son dönem… Gündeme daha çok, araç sayısı nedeniyle trafik sorunu olarak geliyorlar ve araç yoğunluğunu arttırdıkları gerekçesiyle tartışılıyorlar.
Buna karşın…
Büyük kent yaşamının zorunlu kıldığı bir durum var: Servis araçları kent içi ulaşımın ayrılmaz parçası.
Özellikle…
Bursa gibi Organize Sanayi Bölgeleri çok olan kentte fabrikaların çalışanlarını taşıyabilmeleri ve çocukların okullarına gidebilmeleri için servis taşımacılığı artık vazgeçilmez kent hizmeti sektörü oldu.
İşte…
Bu sektörü BTSO Meclisi Üyesi Ahmet Güngör’le konuştuk.
Aynı zamanda…
BTSO adına, kısa adı UKOME olan Büyükşehir Belediyesi’ndeki Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarına katılan Güngör sohbetimizde, pandemi sürecinin sektörü nasıl etkilediğini de anlattı.
Söze…
“Yeni fabrika, yeni okul, ya da bir fabrikanın büyümesi servis taşımacılığını da büyütüyordu” diye başladı ve şunu söyledi:
“Pandemi öncesi büyüyen Bursa’yla birlikte taşımacılık sektörü de büyüyordu. Fakat pandemiyle her şey tepetaklak oldu.”
Gerçi…
Fabrikalar üretime devam ediyorlar, hatta büyüyenler de var, ama pandeminin servis taşımacılığına yansıması olumsuz.
Nedenini Ahmet Güngör şöyle anlattı:
“Pandemi başladığında fabrikalarda üretim durunca biz de durduk. 1 Haziran’da üretim normale döndü, fakat bazı fabrikalar taşımayı yüzde 50’ye düşürdüler.”
Bu durumu şöyle açıkladı:
“Fabrikada üretim tam kapasite, yüzde yüz çalışıyor. Ama araçtaki kapasite yüzde 50’ye düşürüldü. Böyle olunca araç sayısı 2 katına çıktı.”
Bir de okul servisi boyutu var:
“Okullar bu durumdan daha fazla etkilendi. Okulların ders başlangıçları farklı farklı olunca bu servislere yansıdı ve program zorluğu ortaya çıktı.”
Şu bilgiyi verdi:
“Her okulun ders programı farklı olduğu için her araca 3 servis programı yapıyoruz. Bu da karışıklığa yol açabildiği gibi, maliyeti arttırıyor.”