Kırmızı alarm… Bursa’da koronavirüs vakaları artışı 5 kata çıktı, sistem tıkandı

KORONAVIRUS VAKA ARTISI SISTEMI TIKIYOR HASTAYA ULASMA SURESI UZADI
KORONAVIRUS VAKA ARTISI SISTEMI TIKIYOR HASTAYA ULASMA SURESI UZADI

Geçen cuma… Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geldi ve koronavirüs mücadelesiyle ilgili çok kritik uyarılar yaptı, “Bursa’da vaka artışının 3 katına ulaştığını” açıkladı.
Aradan 1 hafta geçti…
Kulağımıza gelenlere göre,  Bursa’da vaka artışı 5 katına çıktı ve mücadele daha kritik aşamaya geldi.
Nitekim…
Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasında da, kentin neredeyse her yanının kırmızı bölgeye dönüştüğü görülüyor. Hafta içinde gazetelerde yayınlanan hastane önündeki kovit kuyruğu da bunu gösteriyor.
Gerçi…
Bir yandan hastanelerdeki kovit yatak sayısı arttırılırken, bir yandan Vali Yakup Canbolat’ın çabalarıyla kamu kurumlarındaki günlük ihtiyaç dışı araçlar şoförleriyle birlikte saha ekiplerine tahsis ediliyor.
Fakat…
Bursa’da 5 katına ulaşan vaka artışlarının ortaya çıkardığı bir başka tablo var.
O da şu:
Osmangazi’de tespit edilen vakalara filyasyon ekiplerinin ulaşma süresi maalesef 2 güne çıktı. Bugüne kadar en sakin görülen Nilüfer’de de vaka sayısının artmasıyla birlikte vakaya ulaşma süresi en erken 1 güne uzadı.
Tehlike şu:
Evdeki hastaya filyasyon ekibinin ilaç götürme süresi uzadıkça risk de ciddi şekilde artıyor.
Çünkü…
Süre uzayınca ağırlaşan hasta hastaneye ulaşma çabasına giriyor ve önce 112’ye başvuruyor. Bu kez 112 başvurulara yetişemez hale geliyor, hasta ağırlaşarak ulaştığı için de hastanede yoğunluk artıyor.
Sonuçta da sistem tıkanmaya başlıyor.
Bütün bunlar elbette koronavirüs mücadelesinin teknik yanları. Elbette daha iyi planlama ve daha hızlı mücadeleyle bunlar düzelir. Hatta, belki de bu satırları okuduğunuzda düzelmiştir.
Korkutucu olan şu:
Tehlikenin bu kadar büyük olmasına karşın tıpkı deprem gerçeğinde olduğu gibi, toplum olarak hala büyük bir umursamazlık içindeyiz.
Oysa gidişat çok kötü.
Önce birey olarak önlem almalıyız. Bu umursamazlığa sistem dayanmaz.