Felaketi tam merkezi Sığacık’ta yaşadı… Depremle sarsıldı, tsunamiye yakalandı

OZAN KOZAN SIGACIKTA HEM DEPREM HEM TSUNAMI YASADI
OZAN KOZAN SIGACIKTA HEM DEPREM HEM TSUNAMI YASADI

Cuma günü… İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında deprem olduğunda, şirin sahil yerleşimi Sığacık bayramla birleşen hafta sonu yoğunluğu yaşıyordu.
O gün…
Sığacık’ta bulunanlardan biri de, Bursalı iş insanı Ozan Kozan’dı.
Bir dönem DYP’de Gençlik Kolları Başkanlığı ve Demokrat Türkiye Partisi’nde Osmangazi İlçe Başkanlığı yapan Kozan, depremin tam da kalbi olan Sığacık’ta yakalandı.
Önce…
Bulunduğu konuttaki sarsıntıyı yaşadı. Bitmek bilmeyen şiddetli sarsıntının ardından kendini dışarı attığında, bu kez de depremin etkisiyle denizde oluşan ve sahili kaplayan tsunaminin içinde kendini buldu.
Tsunamiyi yaşarken çektiği görüntüleri izlerken bile dehşete kapıldık. Ozan Kozan o anları şöyle anlattı:
“85 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de 30 Ekim Cuma günü Sığacık’ta bulunan kaç kişi varsa, onlardan biriyim. Tarif edilemez bir afet yaşadık.”
Ardından…
“Deprem feci bir durum, ama inanın bana tsunami tam bir felaket” dedi ve devam etti:
“Öncelikle son derece zor anlar yaşanıyor. Bitmek bilmeyen bir depremin ardından, ilk şoku atlatamadan tsunami ile karşılaşıyorsunuz ve ilk defa bu dehşeti yaşıyorsunuz. Çok zordu.”
Hissettiği şu:
“Depremle sarsıldıktan sonra tsunaminin içinde kalınca insan çaresizliği yaşıyor ve derin bir yok oluş hissi kaplıyor bedeninizi. Depremi biliyordum, ama tsunamiyi bilmiyordum, bunun dehşetini ilk kez gördüm.”
Gözlemi şu:
“Benim tespitim şu ki, binalar doğru katlar ve yeraltı faaliyetlerine göre ruhsatlandırılırsa can kaybı olmuyor. Nitekim Sığacık’ta tek can kaybı oldu, o da tekerlekli sandalyede bir yaşlı hanımdı. Yani deprem enkazı görmedik.”
Çaresizlik sonrası düşüncesi şu:
“Depreme karşı dayanıklı binalar yapılır. Fakat tsunami etkisine karşı ne yapılacak? Bence bunun üstünde de çalışmak lazım. Çünkü Türkiye’nin tüm sahil şeritleri için geçerli bir tehlike. Her yerde olabilir.”