Birileri attığınız her adımı izliyor… Böyle bir paranoyayla yaşanmaz

BTU ULUSLARARASI iLiSKiLER DR OGRETiM UYESi ALi BURAK DARICILI
BTU ULUSLARARASI iLiSKiLER DR OGRETiM UYESi ALi BURAK DARICILI

Tartışma… Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı merkez binası “Pentagon’un dünya genelinde Müslümanların konum bilgilerini satın aldığı” haberleriyle yeniden gündeme geldi.
Haberde…
Pentagon’un, Müslümanların kullandığı dua ve Kur’an gibi cep telefonu uygulamalarındaki kişisel verileri satın aldığı duyuruluyordu.
Aslında…
Bu konu, yani akıllı telefonlar sayesinde dünyanın neresinde olursa olsun herkesin her hareketinin bir yerlerde izlendiği uzun zamandır tartışılıyor.
Hatta…
Pek çok kişi; aile içi sohbetler, ya da arkadaş konuşmalarında satın almayı düşündüğü bir ürün söylediğinde, cep telefonuna o ürünle ilgili bilgiler geldiğini, sosyal medya hesabında o ürünün karşısına çıktığını söylüyordu.
O bakımdan…
Yeni haber, eski bir tartışmayı yeniden başlattı, hatta alevlendirdi.
İşte…
Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Burak Darıcılı’nın Sputnik haber sitesine yaptığı değerlendirmeler tam da bu ortamda karşımıza çıktı.
Bu tür uygulamaların istihbarat birimleri için çok ciddi kaynak olduğunu ifade eden Darıcı, uygulamanın indirilmesiyle gelen zararlı yazılımların kişisel verilerin paylaşılmasına neden olduğunu söylüyor.
Arkadaşlık uygulamasına verilen kişisel bilgi ve fotoğraf, dini programlara verilen inanç bilgileri istihbarat servislerinin açık istihbarat kaynağı oluyor.
Darıcılı’nın yaklaşımı şu:
“Ben kişisel hayatımda uygulamaları çok az kullanmaya çalışıyorum, ama kullanmadan günlük hayata devam etmemiz de zor. Böyle bir paranoya içinde yaşamamız ise mümkün değil.”
Nasıl korunabileceğimizi de açıklıyor:
“Güvenilirliği bilinmeyen uygulamaları indirmemek gerekir.  Her akıllı telefon kullanıcısı da temel siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olmalı. Herkes kendi kişisel verilerini korumalı.”