İl Sağlık Müdürü alarm verdi: Yaz bitti, memleketten dönenlerle vakalar kıpırdadı

iL SAGLIK MUDURU DR HALiM OMER KASIKCI
iL SAGLIK MUDURU DR HALiM OMER KASIKCI

Bir dönem… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her akşam koronavirüs vakası artan 5 ili sayarken, Bursa’yı söylerdi. Uzun zamandır Bursa’yı anmıyor.
İl Sağlık Müdürü Dr. Halim Ömer Kaşıkçı’yı arayıp bugünkü durumu sorunca şunu söyledi:
“Filyasyonu iyi uyguladık, temaslıları anında belirleyip her mahalledeki Denetim Ekipleri sayesinde kontrol ettik. Vaka sayıları da birden düştü.”
Şunu vurguladı:
“Bu süreçte, vaka ya da temaslı olan vatandaşımız da evinden çıkmadı, karantina kurallarına tam uydu. Böylece Bursa iyi bir noktaya geldi.”
Ardından…
“Ne zaman ki filyasyon ve karantina kuralları ihlal ediliyor, vakalar hemen artıyor. Nitekim 3-4 gündür kıpırdanma var” dedi ve tabloyu özetledi:
Bir…
“Denetim Ekipleri büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar, fakat bazı büyük ilçelerde sayısal olarak evdeki kontrollere yetişemiyorlar. Vakaların yeniden kıpırdanmasındaki etkenlerden biri bu.”
İki…
“Bursa’da yaşayan pek çok hemşerimiz yaz döneminde memleketlerine gittiler. Şimdi yaz bittiği için de geri döndüler. Gelenlerin bazıları virüsü de getirdiler. Bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.”
Üç…
“Meteoroloji soğuk hava uyarısı yaptı, biz hemen tedirgin olduk. Çünkü, soğuk havada insanlar kapalı mekanlara giriyorlar ve temas riski artıyor.”
Bu noktada…
Okullarda yüz yüze eğitim alacak sınıfların artmasıyla nasıl bir geri dönüş olacağı üzerine çalışmalar yaptıklarını, Milli Eğitim işi ciddiye aldığı ve gerekli uygulamaları yerine getirdiği için de umutlu olduklarını ifade etti.
Üzerinde durduğu şu:
“Emniyet ve jandarma denetimlere çok ciddi destek veriyorlar. Başta Sayın Valimiz olmak üzere kaymakamlarımız çok duyarlılar. Sahadaki ekiplerimiz de cansiperane çalışıyorlar.”
Yoğun bakımları sorunca da şu cevabı verdi:
“Yoğun bakımlardaki doluluk oranlarımız çok yüksek değil, stabil gidiyor. Bunda da en önemli etken vaka tespit edilir edilmez çok kısa sürede filyasyonu yapıp evde tedavi uygulamamız.”
Şunu da ekledi:
“Aman dikkat… Bu virüsün hiç şakası yok.”