Güncellenen kadastro köyde huzuru bozdu… Yollar tarlalarda kaldı, tarlalar yola girdi

KARACABEY iNKAYA KOYU DERNEK BASKANI iDRiS YILDIZ
KARACABEY iNKAYA KOYU DERNEK BASKANI iDRiS YILDIZ

Köyün 150 yıllık geçmişi var… 1870 göçüyle Bulgaristan’ın Tırnova’sından gelen aileler Karacabey’de İnkaya Köyü’nü kurmuşlar.
Yıllardır…
Mudanya sınırında ki arazilerinde zeytin, ceviz ve badem başta olmak üzere meyve-sebze üretmişler. TEKNOSAB’ın kurulacağı bölgeyle komşu hale gelince de köyün değeri artmış.
Fakat…
Şu sıralarda Karacabey’in 150 yıllık geçmişi olan İnkaya Köyü’nün ciddi bir sorunu var. O sorunu da, İnkaya Köyü Derneği Başkanı İdris Yıldız anlattı.
Dedi ki:
“1960 yılında devlet kadastro geçirdi ve köyün haritasını, tarlaların sınırlarını ve yolları belirledi. Bu haritaya göre planlar yapıldı. Fakat şimdilerde özelleştirme nedeniyle özel bir firmanın yaptığı ölçümler, 60 yıllık kadastro sınırlarını karmakarışık hale getirdi.”
Şunu vurguladı:
“Özel firmanın yürüttüğü çalışmayla yollar tarlalarda kaldı, tarlalar yola girdi. Her şey birbirine karıştı. Tarla sahibiyken yol sahibi haline geldik.”
İşin bir boyutu daha var:
“İnsanlar yıllardır ekip biçtikleri tarlaların sınırları değişince ortada kaldılar. Adam ceviz dikmiş, yıllardır ürün alıyor, şimdi o ağaçlar başkasının tarlasında gözüküyor.”
150 yıllık köyde komşuluk ilişkisinin bozulduğunu söyleyip şunu ekledi:
“Öyle bir noktaya geldik ki, 120 haneli köyde hayat kilitlendi. Tarlalarda ekim dönemi başlıyor, fakat tarlaların sınırları değiştiği için kim nereye ekim yapacağını bilemiyor. Sosyal ilişkiler bozuldu, huzur kalmadı.”
Anlattığına göre…
Dernek olarak yaptıkları girişimler sonucu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde bu konuyla ilgili toplantı düzenlenmiş. Ölçümü yapan özel firma temsilcisinin de katıldığı toplantıda 60 yıllık değerlerle şimdiki ölçülerin birbirini tutmadığını anlatmışlar.
Ekim zamanı olduğu için çözümü hızlandırmak isterken de bir başka sürprizle karşılaşmışlar:
“Çözmeye uğraşırken, DSİ’nin kanaletler ve yollar için arazi toplulaştırması kararı aldığını, bu nedenle de tapuda arazilerimize şerh koyduğunu öğrendik.”
İsteğini de şöyle özetledi:
“Toplulaştırma şerhleri ve kadastrodaki tarla kaydırmaları kaldırılmalı.”