Suların ısındığı Doğu Akdeniz ve Ege’de geri adım değil, strateji: Oruç Reis 2 kritik ‘etki’ ortaya çıkardı

PROF DR FERHAT PiRiNCCi
PROF DR FERHAT PiRiNCCi

Türkiye onu Ortadoğu Uzmanı olarak tanıyor. Başta TRT olmak üzere yaygın medyadaki televizyon kanalları görüşlerini önemsiyorlar.
Biz de…
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin görüşlerini önemseyenlerdeniz. Onun için, sık sık görüşlerini soruyoruz.
Ziyarete geldiğinde…
“Doğu Akdeniz’de ‘kırmızı çizgimiz’ ilan ettiğimiz Oruç Reis neden Antalya limanına döndü? Geri adım mı attık?” diye sorduk.
O da…
“Geri adım attığımızı düşünmüyorum” diye başlayıp şunu söyledi:
“Türkiye’yi kuşatma altına alma, çevreleyip etkisini daraltma ve bunu da Yunanistan’la Güney Kıbrıs üzerinden yapma çabası var. Türkiye’yi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar, ama Türkiye sahada kararlılığını gösteriyor.”
Ardından…
Türkiye’nin “kararlılıktan taviz vermeyeceğini net bir dille söylediğini” ve sürekli olarak “müzakereye açığım” mesajı verdiğini anımsattı. “Oruç Reis’in hareketleri taktiksel bir hamledir” deyip şuna dikkat çekti:
“Yunanistan’ın müzakereden kaçan özelliğinin uluslararası kamuoyuna sunmak önemliydi. Çünkü Yunanistan hep Oruç Reis’i bahane ediyordu.”
Devam etti:
“Türkiye önce temmuz ayında Merkel’e söz vermişti,  ama Yunanistan bunu Mısır anlaşmasıyla bozdu. Şimdi ikinci kez iyi niyet gösteriyor.”
İstenirse…
Oruç Reis’in yarın bile harekete geçirilebileceğini, Barbaros Hayrettin’in o bölgeye gönderilebileceğini söyledi. Oruç Reis’in faaliyetlerinden de iki kritik etki çıktığını söyledi.
Bir…
“Oruç Reis faaliyetteyken Yunanistan ve destekçileri Türkiye’nin bu faaliyetini engelleyemediler.”
İki…
“Bu süreçte Türkiye’nin kıta sahanlığı alanında ne Yunanistan, ne de başka bir ülke kıta sahanlığı faaliyetinde bulunamadı.”
Şunu da ekledi:
“Oruç Reis, Barbaros Hayrettin ya da diğer sondaj gemilerinin sürekli sahada bulunmasını gerektiren bir durum yok. Önemli olanın kıta sahanlığımız olduğunu ve tacize izin vermeyeceğimizi defalarca askeri açıdan gösterdik.”