Kamu binalarının terk ettiği Fevzi Çakmak’ta değişim zamanı: Emniyet binası da yıkılacak

FEVZI CAKMAK CADDESI BURSA EMNIYET MUDURLUGU BINASI
FEVZI CAKMAK CADDESI BURSA EMNIYET MUDURLUGU BINASI

Çocukluğumuzda… Hem de Fevzi Çakmak Caddesi daha ortada yokken, Ahmetpaşa Mezarlığı’nın doğu kapısında at arabası imalathaneleri vardı.
Aynı yerde…
Bir de bando binası bulunuyordu.
Caddenin açılmasıyla birlikte, Şehreküstü’den şimdi Kent Meydanı AVM’nin bulunduğu yerdeki Otobüs Garajı’na kadar olan alan kentin cazibe bölgesi olarak planlandı.
Hedef, kamu binaları ve bankalar başta bölgenin Bursa’nın finans merkezi olmasıydı. Bu nedenle de bazıları kamuya ait yüksek katlı binalar ortaya çıktı.
İşte…
Bu hedefle 1974 yılında inşa edilen Bursa Emniyet Müdürlüğü binasıyla Bursa polisi modern bir binaya kavuşurken, kentin farklı noktalarındaki birimlerini de bir araya topladı.
O binaya…
Gazetecilik yaşamımızın 1980 öncesi döneminde polis-adliye muhabiri olarak çok girip çıktık. Bazı operasyonları izlerken sabahladığımız oldu. Girişteki Pasaport Şube’den en üstteki İstihbarat Şube’ye her katının her odasında gazeteci olarak haber takip ettik, anılar yaşadık.
Ne var ki…
Fevzi Çakmak Caddesi düşünülen hedefe tam ulaşamazken, Bursa Emniyet Müdürlüğü binası daha 1990’lı yıllarda yetmez hale geldi. Emniyet de yeni birimleri için yeniden kentin farklı noktalarına ek hizmet binaları oluşturdu.
Hele…
Son süreçte kentin gelişimi ve kurumların hizmet için yapısal anlayışları farklılaşınca, bölgede bulunan kamu binalarında değişim başladı. Cadde üzerindeki kamu binaları ihtiyacı karşılayamaz hale gelince hızla taşındılar.
En son da İller Bankası Bölge Müdürlüğü binası yıkıldı.
Şimdi…
Yıkım sırası, bir süredir İzmir Yolu’nun Fatih Sultan Mehmet Bulvarı girişinde hizmet veren Bursa Emniyet Müdürlüğü eski binasına geldi.
Tümüyle boşaltılan binanın bir an önce yıkımı için son yazışmalar yapılıyor.
Yerine ise…
Osmangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Çarşı Polis Karakolu’nun hizmet verecekleri daha küçük bir hizmet binası yapılacak. Binanın arkasındaki sokak ise yeniden açılacak.
Böylece…
Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki değişimde yeni bir aşama ortaya çıkacak.