Pirinçteki beyaz taşları uyaran Faruk Çelik’ten siyaset dersi: İstişarenin girmediği meclise fitne girer

FARUK CELiK
FARUK CELiK

Her dönem… Siyasi partilerde emek veren, sorumluluk alan, yerelde kent ve toplum için yararlı işler üretip bunları yapabilmek için mücadele edenler var.
Fakat…
Türkiye’de siyasetin kalbi olan Ankara siyasetine gönderebildiğimiz siyasetçi sayısı çok fazla değil. Geniş açıdan bakabilen, arka planı yorumlayabilen ve yol gösteren az sayıdakileri de deneyimli siyasetçi kabul ediyoruz.
Nitekim…
Bursa’da siyaset yapan, sonra Ankara’da kendini kabul ettirip karar alma mekanizmasında uzun süre yer bulan isimlerden biri de Faruk Çelik oldu.
Yaşadıkları, gördükleri, bildikleri nedeniyle deneyimli siyasetçi olan Çelik, varlığını borçlu olduğu taban siyaseti anlayışının da son temsilcilerinden.
Üstelik…
Yeri geldiğinde tarlaya kadar uzanıp kahvehanede ikna konuşması yaparken, yeri geldiğinde akademik konuşmalara imza atabiliyor, yeri geldiğinde partinin salonunda edindiği deneyimi uyarı olarak paylaşıyor.
Tıpkı…
Pazar günü yapılan AK Parti Gürsu Kongresi’ndeki konuşması gibi.
Aslında…
Uzun sayılabilecek bir aradan sonra davet üzerine katıldığı AK Parti Gürsu kongresindeki siyaset dersi havasında geçen konuşması siyaset sosyolojisi özelliği taşıyor.
Örneğin…
Konuşmasındaki şu uyarı, AK Parti ile birlikte tüm partiler için geçerli:
“Fikirde birliği harekette birliğe dönüştürmek zorunluluğumuz var. Bunun yolu da istişareden geçiyor. İstişarenin girmediği meclise fitne girer. Bir yerde istişare yoksa oraya fitne girecektir.”
Partisine net bir mesaj veriyor:
“Doğru olan istikamete giderken o yükü çekecek olan insanlar önemli. Yükü çekecek insanlara ihtiyaç var. Teşkilat onun için önemli. Teşkilat adamı olmak onun için önemli. Yükü taşıyacak kadrolara ihtiyaç var.”
Yine…
Bunca yılın siyasi deneyimiyle çok özel bir uyarı yaparken “Bir sürü parti kuruluyor, herkesin derdi AK Parti’den bir şey koparmak” deyip ekliyor:
“AK Parti’den bir şey almazlarsa varlıkları söz konusu olabilir mi? Olması mümkün değil. İşte burada çok dikkatli olmamız gerekiyor. Pirince bakacağız. İçinde siyah taşlar vardır, ayıklaması çok kolaydır. Tehlikeli olan beyaz taşlardır. Dişinizi kıracak olan da beyaz taşlardır.”