En gerçekçi değerlendirme: Cazip kredi satışı patlattı, ama kamu bankaları elinde konut stoğu birikecek

iMO BAŞKANI MEHMET ALBAYRAK CENGiZ DUMAN CEVAT ŞAHiN ATAKAN BEKiR ERDEM YARDIMCI OLAY ZiYARET
iMO BAŞKANI MEHMET ALBAYRAK CENGiZ DUMAN CEVAT ŞAHiN ATAKAN BEKiR ERDEM YARDIMCI OLAY ZiYARET

Tam da… İkinci el konutlarda kredi faizlerinin üç hafta içinde yüzde 0.79’dan yüzde 0.87’e çıkarıldığı, ikinci el ve sıfır dairelerde “12 ay geri ödemesizlik” uygulamasının kaldırdığı haberinin üstüne geldiler.
Biz de…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak ile yönetiminden Cevat Şahin, Cengiz Duman, Atakan Bekar, Erdem Yardımcı yerlerine otururlarken “Karar inşaat dünyasını nasıl etkiler?” diye sorduk.
Cevabı İMO Şube Başkanı Albayrak verdi:
“Korkumuz o ki, kamu bankalarının elinde önemli konut stoğu oluşacak.”
Nedeni şu:
“Kamu bankaları çok cazip konut kredisi paketleri açıkladı. En cazip yanı ödemenin 1 yıl sonra başlamasıydı. Çok kişi ‘1 yıl sonra Allah kerim’ deyip kredi kullandı.”
Kaygısı şu:
“Bugün için işten çıkarma yasağı var, ama yarınların ne göstereceği bilinmiyor. Ayrıca ekonomiyle ilgili başka sıkıntılar var. Pek çok kişi esnek çalışma nedeniyle yarım maaş çalışıyor. Bu kredilerin ödeme zamanı geldiğinde, furya kaçmasın diye kredi kullananların durumu ne olacak?”
Ardından…
“Pandemi bazı sorunların üstünü örttü” dedi ve bir de ters açıdan baktı:
“Şunu da kabul etmek gerekiyor ki, krediler sayesinde müteahhitlerin elindeki konut stokları eridi. Sıfır daire bulmak artık hiç de kolay değil. İkinci elde de talep nedeniyle satışların artması fiyatları da yükseltti.”
Şuna dikkat çekti:
“Bir sarmaldan çıkamadan farklı bir sarmaya giriyoruz.”
Beklentisi ise şu:
“Ekonominin düzelmesine yalnızca inşaattan bakmamak gerekir. Tüm sektörlerde çarklar dönmeye başlarsa eski rutine de döneriz.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Devlet bu rutine dönüş sürecinin hedefini koymalı, arkasında da durmalı.”
Bir süre…
Televizyon ekranının altındaki bilgi bandında döviz ve altındaki yükseliş hareketlerini izledikten sonra da ekledi:
“Yalnızca inşaat için söylemiyorum. Satış yapan, eline para geçen bunu yatırıma döndürmek yerine altın ve dövize almaya yöneliyor. Kredi çekip altın ve döviz alanlar da eklendiğinde hareketlenme daha iyi anlaşılıyor.”
Bize göre, sürecin en gerçekçi değerlendirmesi oldu.