Yaban yaşamı için otoyollara ekolojik köprü: Bu çevreci proje 4 yıl önce Bursa’dan çıktı

EKOLOJİ KÖPRÜSÜ MAYIS YAZI KUPÜRÜ
EKOLOJİ KÖPRÜSÜ MAYIS YAZI KUPÜRÜ

Gerçi… Dünyada benzerleri vardı, ama insana değeri hep tartışan ülkemizde yaban yaşamı için önemli bir adım atıldığını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfalarında okuduk.
Açıklamada…
Yabani hayvanların yaşam alanları içinde güvenle yer değiştirmeleri ve su kaynaklarına ulaşmalarını sağlamak üzere otoyollar üzerine Ekolojik Köprüler yapıldığı anlatılıyordu.
Okurken…
Bugüne kadar göz ardı edilen doğa ve doğal yaşam içindeki ekolojik unsurların resmen göz önüne alınması nedeniyle mutluluk duyduk.
Bununla birlikte…
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın otoyolların kestiği doğa ortamlarında yaban hayvanlarının suya ulaşmak ve karşıdan karşıya geçmek için kullanmaları amacıyla yapmaya başladığı ekolojik köprüler açıklamasını okurken, hafızamızda bu konunun geçmişi canlandı.
Arşivimizi açıp o geçmişi bulduk.
29 Mayıs 2016 tarihinde bu sütunlarda “Yollar çok güzel oldu, ama doğanın dengesi bozuldu: Şimdi ekoloji yolu” başlığıyla aktardığımız gelişme, aslında bugünkü ekolojik köprü projesinin aslında Bursa’dan çıktığını gösteriyor.
O yazıda…
Dönemin AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olan Hüseyin Şahin şuna dikkat çekiyor:
” Yolların bölüp geçtiği açık arazide, ormanlarda yaşayan hayvanlar yaşam alanlarını kaybediyorlar. Çünkü geçiş yolları kesiliyor. Yolu aşamadıkları için, yaşadıkları ve alıştıkları bölgelere gidemiyorlar. Aşmaya çalışanlar da kazalarda telef oluyor.”
Projenin kaynağını da açıklıyor:
“Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyemiz Abdurrahman Mansur bu konuda kapsamlı bir çalışma yapmış. Ben de dosyayı Ulaştırma Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’na ilettim. Bakanlıklar çok büyük ilgi gösterdi.”
4 yıl önce şu bilgiyi veriyor:
“Gelişmiş ülkelerde otoyollarda hayvanların geçiş yolu olan noktalara yalnızca hayvanların kullandıkları köprüler yapılıyor. Bunlara ekoloji otoyolu adı veriliyor. İşte bu yollar şimdi kamunun gündemine giriyor, artık biz de yapacağız.”
Bazıları için önemsiz gelebilir, ama önemi ortaya çıkan doğa ve doğal yaşamı paylaştığımız canlılar için örnek bir projenin Bursa’dan çıkması önemli.