Günlük yaşamda olduğu gibi pandemi ticareti de değiştirdi: Sanayici de e-ticaretten satışı öğrendi

DOSABSiAD BAŞKANI NiLÜFER ÇEViKEL VE SERDAR MENEMEN
DOSABSiAD BAŞKANI NiLÜFER ÇEViKEL VE SERDAR MENEMEN

Görülen o ki… Dünyayı siyasetinden ticaretine, bireysel alışkanlıklardan günlük yaşama, devletlerarası ilişkilerden sportif karşılaşmalara kadar her şey değişti.
Çünkü…
Gözle görülmeyen koronavirüs insanların sağlıklarıyla oynadı, dünya genelinde can kayıpları yaşanmasına yol açtı.
O nedenle…
Yaşama ait her şey ve tüm alışkanlıklar değişiyor. Bu değişimden sanayi üretimi de, üretileni pazarlayan ticaret de etkileniyor.
Yeni duruma…
Yönetim kurulu üyesi Serdar Menemen’le birlikte Olay’ı ziyaretinde dikkat çeken DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel önemli gözlemler de paylaştı.
Öncelikle…
DOSAB’daki fabrikasında ürettiği ürünleri fuarlarda tanıtıp pazarlayan bir tekstilci olarak o yeni durumu şöyle tanımladı:
“Pandeminin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri, yakın mesafeli temas devrinin bittiği oldu. Mesafeli olmak, kalabalıklarda bulunmamak yeni dönemin kriteri haline geldi.”
Şöyle devam etti:
“Uzun süredir uçuşlar olmadığı için yolculuklar yapılamıyor. Fuarlar iptal edildi, müşteriler karantinalar nedeniyle gelip gidemiyorlar.”
Şunun da altını çizdi:
“Bu nedenle sanal fuarlar önemli hale geldi. Biz de DOSABSİAD olarak bu alanda ilk harekete geçenlerden biriyiz. Sanal fuarlar gelecekte çok önemli olacağı için şimdiden yerimizi almalıyız, ama şu an altyapı eksiği var.”
Yeni durumun ticaret yöntemini açıkladı:
“Evde karantina günlerinde herkes e-ticaretten alışverişe yönelmişti. Aynı durum üreten sanayiciler için de geçerli. Bizler de e-ticarete yöneliyoruz. Sanayici olarak e-ticarete yoğunlaştık. Hacmimizi arttırıyoruz.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Tekstilde de, otomotivde de dünyanın en ünlü e-ticaret firmalarıyla bağlantıya geçtik. Arama motorlarında firmalarımızın en üstte çıkabilmesi için anlaşmalar yaptık.”
Ardından
“E-ticarette holdingle küçük firmanın farkı yok. Ne ürettiğiniz ve ne kadara sattığınız önemli” dedi ve sanayi dünyasına uyarı yaptı:
“Önümüzdeki dönem dokunmadan alışveriş yaygınlaşacak. Tüm sektörler buna hazır olmalı.”