Sellerden çıkan ders: Yamaçlardaki caddelerde mazgal sistemi değişmeli, yol boylarına yaprak döken ağaç dikilmemeli

M TÖZÜN BİNGÖL
M TÖZÜN BİNGÖL

Son dönemde… Bursa önemli doğal afetler yaşıyor. Hiç görülmemiş şiddette yağmur ve dolu kırsalda da, kent merkezinde de büyük acılara yol açıyor.
Elbette…
Daha önce vurguladığımız gibi bu doğal afetlerin pek çok nedeni var. Bunların başında da ekolojik sistemdeki bozulmalar ve iklim değişikliği geliyor. Dere yataklarındaki yapılaşma, doğaya müdahale gibi etkenler de çok önemli.
Bununla birlikte…
Kent merkezinin güneyinde yükselen Uludağ’da da, kuzeyindeki Katırlı Dağı’nda da aşırı yağışa dayalı sel felaketleri ortaya çıkması bir yamaç kenti olan Bursa’nın kendine özel mesajlar çıkarmasını gerektiriyor.
İşte…
İvazpaşa’daki sel felaketini anımsatan İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl de, doğanın verdiği bu mesajlara dikkat çekti ve Bursa için bazı özel değerlendirmeler yaptı.
Konuya…
Biraz da yol ve ulaşım uzmanı gözüyle yaklaşırken, gözlemini şöyle aktardı:
“İvazpaşa’daki yağıştan sonra Ankara Yolu’ndaki mazgalların bile ağaç yaprakları, naylon, çöple tıkandığı görüldü. Mazgallarda maske bile vardı.”
Düşüncesi şu:
“Esasen rögarların yerleri, yol kotuna göre yerleşimleri ve sayıları sıkıntılı. BUSKİ zaman zaman temizliyor, ama sel nedeniyle gördük ki her an şiddetli yağmura ve caddelerden şiddetle akıp gelen suyun boşaltılmasına hazır tutulması gerekiyor.”
Önerisi şu:
“İvazpaşa, İpekçilik, Namazgah gibi yüksek kotlu mahallelerden düşük kotlu bölgelere eğimden dolayı hızla akan yağmur suyu için tek mazgal yerine yolu boydan boya dik kesen mazgallar yapılmalı.”
Şuna dikkat çekti:
“Aşırı yağışta bu yüksek mahallelerdeki yollar dere işlevi görüyor. Hızdan dolayı yağmur suyunun bir kısmının yola boydan boya konan mazgalı aşması ihtimaline karşı belli aralıklarla bu uygulama tekrarlanmalı.”
Ardından…
“Yol boyuna görsellik için çok yaprak döken ağaçlar dikilmemeli” dedi ve şu uyarıyı yaptı:
“İzmir Yolu’nda Beşevler metro durağı ile Çalı Kavşağı arasında kestane ağacı dikilmiş ki, en çok yaprak döken ağaçlardan. Çınar ağaçları da yine bu durumda yol kenarına dikilmemeleri gereken ağaçlardan.”