Köy tüzel kişiliğinden çıkan Bademli villaları bu yıl emlak vergisiyle tanıştı

BADEMLi BÖLGESi iLK KEZ EMLAK VERGiSi TAHAKKUK ETTiRiLDi
BADEMLi BÖLGESi iLK KEZ EMLAK VERGiSi TAHAKKUK ETTiRiLDi

Anımsıyoruz da… 1980’li yılların ikinci yarısında, aynı zamanda DYP İl Başkanvekili olan rahmetli Ali Akman kent dışında yerleşim alanı olarak Bademli’de ilk site inşaatına başlamıştı.
Bir sohbette…
“Şehre uzak değil mi, insanlar buraya gelip ev alırlar mı?” diye sorunca şunu söylemişti:
“Bursa merkezi eskiden bahçeli evlerden oluşuyordu. Hızla apartmanlaştı. Bu sıkışık düzen insanları sıkar, yeni ve müstakil yaşam alanı ararlar.”
Açıkçası…
Adına villa da denen ve müstakil bahçeli evler olarak tanımlanacak ilk site inşaatı başladığında kent yaşamı da değişim yaşıyordu.
Örneğin…
Bursa iş dünyası için bir zamanlar Setbaşı-Namazgah çevresinde ev sahibi olmak hedefti. Sonra Altıparmak devreye girdi. Ardından Çekirge’nin eski evleri inanılmaz hıza apartmanlaştı ve yer kalmadı. Aynı hızla da zeytin bahçeleri sökülüp Kükürtlü diye bir semt ortaya çıktı.
Gelin görün ki, iş dünyası için yaşanacak konut anlayışı da değişti.
Rahmetli Ali Akman’ın projesi başlangıçta sıkıntı yaşasa da sonradan büyük ilgi gördü. Üstelik, çevreye de örnek olunca hızla villa ya da müstakil bahçeli ve bazıları havuzlu evler halinde siteler yapıldı.
Bademli’ye ilerleyen yıllarda Ülküköy, Hasköy ve Çağrışan eklendi.
Bir anlamda…
Bölge; iş dünyasıyla üst düzey yöneticilerin yaşadığı özel bölge haline geldi. Bütün bunlar, 90’ların başından bugüne kadar olan 30 yıllık süreçte yaşandı.
İşte…
Bütün bu süreçte, köy tüzel kişiliği kapsamında olan Bademli, Ülküköy ve Hasköy’deki sitelerin statüsü, 2014’te köylerin mahalle olmasıyla değişti.
Gerçi…
2014’te yayınlanan kararnameyle köy tüzel kişiliğinden geçen bölgeler için 1 Ocak 2023’e kadar muafiyet vardı, ama Mudanya Belediyesi bölgede müstakil bahçeli evler ya da villalara bu yıl emlak vergisi tahakkuk ettirdi.
Böylece…
Bademli’de 1.581 konut ve 319 işyeri, Ülküköy’de 339 konut ve 149 işyeri, Hasköy’de de 379 konut ve 266 işyeri ilk kez emlak vergisiyle tanıştı.
Mudanya Belediyesi de çıkardığı tahakkukla, artık mahalle statüsünde olan bu 3 bölgedeki 2 bin 299 konut ve 734 işyerinden toplam 5.5 milyon lira emlak vergisi geliri elde etmeyi bekliyor.