Salgında Türkiye ortalamasının çok altındayız… Bursa, biraz daha sık dişini

DR MUSTAFA ESGİN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR HALİM ÖMER KAŞIKÇI
DR MUSTAFA ESGİN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR HALİM ÖMER KAŞIKÇI

Kolay değil… İnsanlık, adeta ışık hızı ile yayılan ve çok hızlı bulaşan bir virüsle bugüne kadar görülmemiş oranda mücadele veriyor.
Bu mücadelede…
Zaman zaman tartışılsa ve eleştirilse de Türkiye daha işin başında tehlikeyi fark edip harekete ilk geçen ülke olarak salgınla mücadelede başarıya ulaştı.
Bu başarıda, erken alınan önlemler sonucu salgının Türkiye’ye girişinin geciktirilmesi de etkiliydi.
Benzer bir başarı Bursa için de geçerli.
Üstelik, Bursa’daki başarı iki yönlü olarak kendini gösteriyor.
Bir yandan hastanelerde sağlık çalışanları cansiperane çalışıp koronavirüs, ya da diğer tanımıyla Covid-19 hastalarını iyileştirmede başarı öyküleri yazıyorlar.
Bir yandan da…
İl Sağlık Müdürlüğü virüsün yayılmasını önlemek için filyasyon adı verilen çalışmayla hastalarla temaslı olanları belirleyip evlerine kadar gidip sıkı takip ederek yayılmayı önleme çalışmasında adeta destan yazıyorlar.
İki yönlü bu çalışmayla…
Kent merkezindeki 3 büyük ilçeyle sanayi olan ilçelerde yoğun görülmesine karşın Bursa’da Covid-19 salgını genel kamuoyu tarafından pek hissedilmiyor.
Nitekim…
Tabloyu, önce doktor olan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’le konuşurken şuna dikkat çekti:
“Bursa’da vaka ortalaması olarak da, artış hızı olarak da, can kaybı olarak da Türkiye ortalamasının çok altındayız. Bunun yansıması olarak da iyileşen hasta sayımız yüksek.”
Şunu da vurguladı:
“İstanbul’la karşılaştırma yapmak gerekirse, her açıdan salgın oranlarında İstanbul’un çok çok altındayız. Hep böyle seyretti, aynen de devam ediyor.”
Gerçi…
Açıklanmadığı için Sağlık Bakanlığı dışında bilinmeyen rakamlar üzerinden kaygı sergilenmesine de tanıklık ediyoruz ki, toplumu bu derece etkileyip insanların psikolojisini bozan salgında bunu da bir yere kadar anlayışla karşılamak gerekiyor.
Yine de…
Canla başla çalışan sağlık kadrolarının, salgının yayılmasını engellemek için gece gündüz sahada olan ekiplerin, hatta korona tedavisi olan hastaların morallerin bozmamak gerekiyor.
Bu afeti hep birlikte atlatacağız.